Noviteti

VIDEO | Apple predstavio iPhone 8 i X

Sci-Tech / Tehnologija | 12. 09. 2017. u 18:48 Z.S.
Kopirati

Apple je danas u svojoj novoj dvorani u Cupertinu predstaviti cijeli niz svojih hardverskih perjanica za ovu i sljedeću godinu. Dakako, najatraktivniji među njima očekuje se da će biti iPhone X, s OLED zaslonom od ruba do ruba i bez Home tipke.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posebnim videom predstavljen je iPhone 8 – izravni nasljednik sedmice, koji se od nje najviše razlikuje staklenom stražnjom stranom. Omogućit će to, dakle, bežično punjenje. iPhone 8 stiže u tri boje: srebrnoj, svemirski sivoj i zlatnoj. Stakla su posebno ojačana čeličnim strukturama i navodno su najčvršća ikad ugrađena u mobitele. Osmica je zadržala veličine ekrana sedmice (i Plus varijante), te vodootpornost.

iPhone 8 imat će True Tone zaslon, a pogonit će čip nazvan A11 bionic. On ukupno ima 6 jezgri s pametnim upravljanjem koje donosi 70%-tno poboljšanje performansi. Kamere osmice su obogaćene novim senzorima, poboljšan je Portrait način fotografiranja, a snimanje videa je, dakako, naprednije nego do sada zbog Appleovog novog hardverskog enkodera.

Snimanje 1080p videa sada nudi čak 240 fps, a novi iOS donosi i vrhunske značajke povezane s proširenom stvarnošću – za što su nove kamere posebno prilagođene. Prikazan je i prilično fascinantan demo ARKita koji na iPhoneu 8 omogućava sasvim novi vid igranja, a developeri će očito imati puno posla s proširenom stvarnošću koja će biti sve prisutnija na novim iPhoneima.

Apple će bežično punjenje novih iPhonea uskladiti sa standardom Qi, a bežične punjače nekih proizvođača bit će moguće nabaviti i u Apple dućanima.

Apple će bežično punjenje novih iPhonea uskladiti sa standardom Qi, a bežične punjače nekih proizvođača bit će moguće nabaviti i u Apple dućanima.

iPhone 8 i 8 Plus dolaze samo s 64 i 256 GB, a cijene im kreću od 699 i 799 dolara. U prodaji će se naći 22. rujna. iOS 11 moći će se preuzeti 19. rujna.

iPhone X

10 godina nakon prvog iPhonea, novi iPhone trebao bi utrti put razvoju mobitela u narednih 10 godina. Ime mu je X (čita se "Ten", odnosno deset), izgled mu identičan kao što smo vidjeli posljednjih mjeseci u brojnim leakovima, i naravno sve na njemu je "incredible".

Svemirsko siva i srebrna jedine su boje iPhonea X. Super retina zaslon ima 5,8 inča, 2436x1125 piksela, 458 ppi, veći kontrast, HDR, True Tone, i naravno 3D Touch.

"Buđenje" ekrana događa se podizanjem uređaja ali od sada i tapkanjem po ekranu. Umjesto Home tipke u dnu ekrana nalazi se crta koja vas "zove" da povučete po ekranu prema gore –što poziva početni ekran. Na sličan način aktivira se i multitasking.

Siri se može aktivirati glasom ili pritiskom na bočnu tipku.

Otključavanje iPhonea X sasvim je novo iskustvo. Kao što smo i pretpostavljali, riječ je o Face ID tehnologiji prepoznavanja lica. Za nju je iskorišten niz senzora u vrhu ekrana, koji očitava infracrveni spektar i još mnogo drugih parametara koji prepoznaju korisnika. Stvar radi i u mraku, ojačana je strojnim učenjem, a uređaj se otključava instantno – sve uz pomoć A11 Bionic čipa i posebnog neuralnog enginea razvijenog za te svrhe.

Face ID prepoznaje korisnika, a ne njegovu sliku ili masku koja bi ga zavarala. Vlasnika će iPhone X prepoznati i ako promijeni frizuru, pusti bradu ili stavi naočale. Cijeli sustav izvršava se na uređaju kao i Touch ID, što znači da se ništa ne šalje na server.

Isti sustav prepoznavanja lica iskorišten je i za dodatni trik. Animiranjem emojija prema izrazu lica korisnika dobivaju se animoji sličice, koje se mogu poslati unutar iMessage poruke.

S obzirom da se povlačenje po ekranu odozdo koristi umjesto Home tipke, Control Center dobiva se povlačenjem s gornjeg ruba.

Dvostruka kamera s 12MP i otvorom blende od f1.8, dvostruka optička stabilizacija slike, četverostruka LED bljeskalica, Portrait način rada, snimanje 4K videa i posebne značajke vezane za AR – glavne su odlike stražnje kamere iPhonea X. Prednja kamera po novome također donosi Portrait način rada za selfije.

Dakako, otvaranje nije moglo proći bez hommageaSteveu Jobsu i predstavljanja grandiozne nove dvorane koju mu je Apple posvetio.

Za početak je, nakon uvoda koji je održao Tim Cook, Angela Ahrendts predstavila novi dizajn Apple dućana, načina kako se kompanija povezuje s korisnicima – kroz učenje, glazbu, fotografiju, umjetnost, i tako dalje.

Tim Cook se vratio kako bi govorio o Apple Watchu, jednoj od sporednih tema današnjeg događaja. Više o Apple Watchu u zasebnom tekstu.

Prije iPhona predstavljen je Apple TV, koji će od sada podržavati reprodukciju 4K HDR sadržaja. To mu omogućavaju novi A10X procesor i novi tvOS, a Apple neće dodatno naplaćivati 4K sadržaje – čak će i filmove kupljene ranije besplatno prebaciti u 4K.

Kopirati