Prema istraživanju IDC-a

Uoči dolaska novih Appleovih i Microsoftovih modela tržište tableta i dalje u padu

Prema istraživanju IDC-a tržište tablet uređaja je i dalje u padu, Apple je i dalje vodeća tvrtka na tržištu, a djelomični oporavak tržišta očekuje se dolaskom novih Appleovih i Microsoftovih modela.
Sci-Tech / Tehnologija | 03. 11. 2018. u 09:50 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrtka IDC predstavila je novo istraživanje koje se bavi tržištem tablet uređaja u trećem kvartalu ove godine. Ističe se kako je u razdoblju od srpnja do rujna zabilježen pad tržišta od 8,6% na godišnjoj razini, u odnosu na pad isporuka na godišnjoj razini od 13,5% zabilježen u prethodnom drugom kvartalu ove godine.

U trećem je kvartalu isporučeno ukupno 36,4 milijuna primjeraka tablet uređaja, u odnosu na 39,9 milijuna primjeraka isporučenih u prethodnom kvartalu.

Preciznije, klasični tablet uređaji zabilježili su pad prodaje na godišnjoj razini od 7,9% (isporučeno 31,6 milijuna primjeraka), dok su 2-u-1 uređaji imali ozbiljniji podbačaj s padom isporuka od 13,1% odnosno 4,8 isporučenih primjeraka.

No situacija bi se trebala poboljšati u četvrtom kvartalu kada na tržište dolaze novi Appleovi iPad Pro i Microsoftovi Surface Pro 6 modeli, a to je i kvartal Black Friday i Cyber Monday događanja s popularnim sniženjima.

Apple je i dalje vodeća tvrtka na ovom tržištu s 9,7 milijuna isporučenih iPada što je dovoljno za 26,6% udjela, ali to je ujedno i pad na godišnjoj razini od 6,1%.

Samsung se nalazi na drugom mjestu s 5,3 milijuna isporučenih tableta i udjelom od 14,6%. Riječ je o padu južnokorejske tvrtke na godišnjoj razini od 11,4%.

Nakon Applea i Samsunga slijedi Amazon s 4,4 milijuna isporučenih tableta i 12% tržišnog udjela, Huawei s 3,2 milijuna isporučenih primjeraka i udjelom od 8,9% udjela (jedina tvrtka koja je u trećem kvartalu zabilježila rast) te Lenovo s isporučenih 2,3 milijuna primjeraka i tržišnim udjelom od 6,3% (pad isporuka od ).

Kopirati
Drag cursor here to close