Sumnjivo

Uoči američkih izbora: Facebook blokirao 115 računa

Društvena mreža objasnila je da su potrebne daljnje analize kako bi se odlučilo jesu li računi povezani s ruskom agencijom za internetsko istraživanje ili nekom drugom skupinom.
Sci-Tech / Tehnologija | 06. 11. 2018. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Facebook je blokirao oko 115 korisničkih računa nakon dojave američkih vlasti o sumnjivu ponašanju koje bi moglo biti povezano sa stranom agencijom ili skupinom, navela je kompanija u blogu objavljenome u ponedjeljak nekoliko sati prije izlaska američkih glasača na kongresne izbore.

Društvena mreža objasnila je da su potrebne daljnje analize kako bi se odlučilo jesu li računi povezani s ruskom agencijom za internetsko istraživanje ili nekom drugom skupinom. Sjedinjene Države optužile su rusko vladino tijelo za miješanje u američku politiku putem posebnih postova na društvenim mrežama u svrhu širenja lažnih informacija i sijanja razdora.

Osamdeset i pet blokiranih računa postavljeno je na engleskom na Facebookovu servisu Instagramu, a 30 na Facebooku i povezano sa stranicama na francuskom i ruskom, navodi se u postu.

Neki su računi "usredotočeni na slavne", a drugi na "političke rasprave", dodaje se.

Dojava je stigla od američkih pravosudnih tijela u nedjelju navečer, napisao je u postu Nathaniel Gleicher, šef Facebooka za kibernetičku sigurnost.

Tvrtka je svoje poteze o istrazi objavila ranije nego inače "s obzirom na to da je još samo jedan dan do važnih izbora u SAD", dodao je.

"Amerikanci bi trebali biti svjesni da strani čimbenici, pogotovo Rusija, i dalje pokušavaju utjecati na javno mnijenje i percepciju glasača potezima kojima je svrha posijati razdor", uključujući putem društvenih mreža, naglasile su savezne vlasti u izjavi u ponedjeljak, prenosi Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close