Sumnjivo

Uoči američkih izbora: Facebook blokirao 115 računa

Društvena mreža objasnila je da su potrebne daljnje analize kako bi se odlučilo jesu li računi povezani s ruskom agencijom za internetsko istraživanje ili nekom drugom skupinom.
Sci-Tech / Tehnologija | 06. 11. 2018. u 08:46 Bljesak.info
Kopirati

Facebook je blokirao oko 115 korisničkih računa nakon dojave američkih vlasti o sumnjivu ponašanju koje bi moglo biti povezano sa stranom agencijom ili skupinom, navela je kompanija u blogu objavljenome u ponedjeljak nekoliko sati prije izlaska američkih glasača na kongresne izbore.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvena mreža objasnila je da su potrebne daljnje analize kako bi se odlučilo jesu li računi povezani s ruskom agencijom za internetsko istraživanje ili nekom drugom skupinom. Sjedinjene Države optužile su rusko vladino tijelo za miješanje u američku politiku putem posebnih postova na društvenim mrežama u svrhu širenja lažnih informacija i sijanja razdora.

Osamdeset i pet blokiranih računa postavljeno je na engleskom na Facebookovu servisu Instagramu, a 30 na Facebooku i povezano sa stranicama na francuskom i ruskom, navodi se u postu.

Neki su računi "usredotočeni na slavne", a drugi na "političke rasprave", dodaje se.

Dojava je stigla od američkih pravosudnih tijela u nedjelju navečer, napisao je u postu Nathaniel Gleicher, šef Facebooka za kibernetičku sigurnost.

Tvrtka je svoje poteze o istrazi objavila ranije nego inače "s obzirom na to da je još samo jedan dan do važnih izbora u SAD", dodao je.

"Amerikanci bi trebali biti svjesni da strani čimbenici, pogotovo Rusija, i dalje pokušavaju utjecati na javno mnijenje i percepciju glasača potezima kojima je svrha posijati razdor", uključujući putem društvenih mreža, naglasile su savezne vlasti u izjavi u ponedjeljak, prenosi Hina.

 

Kopirati