Adobe

Umjetna inteligencija zna kad ste koristili Photoshop na svojim fotografijama

''Živimo u svijetu u kojem je sve teže vjerovati digitalnim informacijama koje konzumiramo'', istaknuo je znanstvenik iz Adobea, Richard Zhang.
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 06. 2019. u 12:00 Bljesak.info
Kopirati

Praksa retuširanja fotografija postoji gotovo koliko i sama fotografija. No, u posljednjih je nekoliko godina ta praksa postala toliko uobičajena, da se piše o fotografijama koje nisu retuširane.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi lakše identificirali fotografije koje su bile izmijenjene (najčešće u popularnom programu za obradu fotografija Photoshopu), u Adobeu su razvili umjetnu inteligenciju koja raspoznaje što je i koliko mijenjano na fotografijama, piše Zimo.co.

Nakon što su u računalo ubacili dovoljno originalnih i izmijenjenih fotografija, alat je mogao s 99 postotnom točnošću otkriti što je i koliko bilo izmijenjeno. Za usporedbu, ljudi su "pogodili" tek u nešto više od 50 posto slučajeva.

Video: Detecting Photoshopped Faces by Scripting Photoshop

Zanimljivo, razvoj ovog alata financirala je američka agencija DARP-a (inače poznata po financiranju vojne tehnologije).

U Adobeu ne planiraju ovaj alat učiniti dostupnim javnosti, ali to ne znači da se neće koristiti u neke druge svrhe.

''Živimo u svijetu u kojem je sve teže vjerovati digitalnim informacijama koje konzumiramo'', istaknuo je znanstvenik iz Adobea, Richard Zhang te dodao kako je ideja o "univerzalnom gumbu" koji bi jednim klikom vratio fotografiju u orginalno stanje još uvijek "daleko od stvarnosti", piše Zimo.co.

Kopirati