Vrhunac epidemije 8. veljače?

Umjetna inteligencija predvidjela epidemiju koronavirusa tjedan dana prije ostatka svijeta

Umjetna inteligencija jedne kanadske kompanije predvidjela je epidemiju koronavirusa barem tjedan dana prije ostatka svijeta te upozorila klijente te kompanije da izbjegavaju Wuhan u Kini.
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 01. 2020. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako je prevencija recept za izbjegavanje potencijalno opasnih i smrtonosnih epidemija, poput epidemije koronavirusa koji se svijetom proširio iz kineskog grada Wuhana, onda je jedna kanadska kompanija očito dobro odradila taj posao jer je njihova umjetna inteligencija upozorila njihove klijente da izbjegavaju Wuhan danima prije negoli su to učinili američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Umjetna inteligencija kanadske kompanije BlueDot bazirana je na algoritmu koji pretražuje platforme poput stranih vijesti, mreža za bolesti biljaka i životinja te službena priopćenja kako bi nakon toga donijela svoju prognozu, prenosi Zimo.co.

Uzevši sve to u obzir umjetna inteligencija kompanije BlueDot upozorila je klijente te tvrtke da izbjegavaju mjesta poput Wuhana još 31. prosinca. To je 10 dana prije nego što je isto učinila Svjetska zdravstvena organizacija i tjedan dana prije nego što je to učinio američki CDC.

Korištenje umjetne inteligencije nije novost u zdravstvenom sustavu, a primjer iz navedene kanadske kompanije jasno pokazuje kakve prednosti to nosi.

Kineska vlada u ponedjeljak je objavila da je od novog koronavirusa umrlo ukupno 80 ljudi a zaražene su 2744 osobe u zemlji, dok brojni stranci čekaju evakuaciju, javlja Hina.

Dvadeset i devet slučajeva zaraze izvan Kine raspoređeno je u desetak zemalja. Među ostalima, u SAD-u ih je pet, u Australiji, Singapuru i Maleziji po četiri, a Francuska, Japan i Južna Koreji bilježe ih po tri.

Unatoč svim alarmantnim vijestima, preliminarne analize pokazuju da je stopa smrtnosti od virusa vrlo niska.

Gui Yi'en, specijalist za zarazne bolesti na Sveučilištu u Wuhanu, kaže da bi broj zaraženih mogao doseći vrhunac 8. veljače te nakon toga početi slabjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close