Opcija koju ćete obožavati

Umjesto nepoznatog broja pozivatelja, prikazivat će se ime kompanije i razlog poziva!

Zahvaljujući novoj Googleovoj opciji, u budućnosti bi se, kada vas npr. nazove teleoperater, na ekranu trebalo prikazati ime tvrtke, kao i razlog poziva - npr. "Dogovor oko instalacije optike".
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 09. 2020. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada prime telefonski poziv s nepoznatog broja, mnogi se dvoume hoće li se javiti ili ne - možda je nešto važno, ali velika je mogućnost da zove neki agent iz telekoma, osiguranja i slično koji će ljudima uzeti dio vremena kako bih upoznao s novim opcijama ili boljim cijenama usluge koje koriste ili koji će ih npr. pokušati nagovoriti da promjene operatera. S novom opcijom koju je predstavio, Google korisnicima želi riješiti te probleme i omogućiti im da u takvim situacija ne samo saznaju tko ih zove, već i - zašto ih zove.

Tako, ako vas zove mobilni operater čiji agent vam želi ponuditi produljenje ugovora, upravo će to pisati na ekranu vašeg telefona prilikom poziva - ime i logo kompanije koja vas zove te produljenje ugovora kao razlog zašto vas kontaktiraju. Također, bit će prikazana i oznaka da je tu informaciju verificirao Google.

Opcija koja će zasigurno oduševiti korisnike bit će dostupna na pametnim telefonima koje pokreće Android, no za početak samo na određenim tržištima i, jasno, nije teško pogoditi da Hrvatska nije jedno od tih tržišta koje će podržavati takve verificirane pozive, što ne znači da nam ta mogućnost neće biti dostupna naknadno. Iz Googlea naglašavaju kako će se informacije o pozivatelju, kao i razlog poziva prikazivati samo za one kompanije koje će kao partneri sudjelovati u tom programu verifikacije poziva.

Princip poziva za kompanije koje će surađivati s Googleom na novoj opciji bit će sljedeći - prilikom poziva, na poseban Googleov server pozivatelj pošalje broj tvrtke iz koje zove, telefonski broj osobe koju zove te mora upisati razlog poziva poput: "Dogovor oko produženja pretplate", "Dostava hrane" itd.

Nakon toga Google te podatke šalje aplikaciji Google Phone na Androidima koja uspoređuje dolazne informacije s informacijama koje Google već ima, a dobio ih je od kompanija koje sudjeluju u tom programu verifikacije poziva. Ako se one poklapaju, korisniku se na telefonu prikažu te informacije o kompaniji koja zove i razlogu poziva i oznaka verifikacije. Kako bi se zaštitila privatnost korisnika, svi se ovi podaci nakon minute brišu sa servera.

Osim provjerenog pozivatelja, Google sličnu opciju nudi i za SMS-ove, pa tako primatelj poruke može odmah vidjeti osnovne podatke o pošiljatelju poruke i lakše prepoznati radi li se o poruci provjerenog pošiljatelja ili potencijalnoj prijevari, javlja Zimo.

Riječ je o odličnom potezu Googlea koji stiže u vrijeme kada nas mnoge kompanije bombardiraju s različitim ponudama, a ljudi nemaju vremena ili jednostavno ne žele gubiti vrijeme razgovarajući s agentima i objašnjavajući im da im neka usluga jednostavno ne treba, usprkos uvjeravanjima da je jeftinija, brža i slično.

Google već neko vrijeme testira tu opciju i kažu da su zahvaljujući njoj povećane šanse da će osoba koja primi telefonski poziv na njega i odgovoriti. Prvo će se pojaviti na tržištu SAD-a, Brazila, Meksika, Španjolske i Indije, a naknadno i na drugim tržištima diljem svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close