Kršenje prava

Udruga za zaštitu potrošača prijavila WhatsApp Europskoj komisiji

Europska udruga za zaštitu prava potrošača BEUC prijavila je WhatsApp za višestruko kršenje potrošačkih prava koje su učinili prisilnim i netransparentnim uvođenjem novih pravila korištenja.
Sci-Tech / Tehnologija | 13. 07. 2021. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se već pomalo u javnosti smirila priča o WhatsAppu i njegovom obaveznom uvođenju novih, donekle kontroverznih, pravila korištenja, Europska udruga za zaštitu prava potrošača BEUC ne odustaje od pravne borbe.

Ovoga su tjedna, naime, prijavili Facebookovu aplikaciju za dopisivanje Europskoj komisiji i Europskoj mreži potrošačkih tijela.

U svojoj službenoj prijavi navode kako postoji više načina na koje WhatsApp krši prava svojih europskih korisnika. Prvi od njih je konstantno, ponavljajuće i napadno slanje notifikacija kojima se korisnike prisiljava da prihvate nova pravila korištenja.

Ovakav način obavještavanja, smatra BEUC, stavlja korisnike pod pritisak i utječe na njihovo pravo slobodnog izbora. To, kažu, izravno krši Direktivu EU o nepoštenim trgovačkim praksama.

Dalje, WhatsAppova nova pravila i uvjeti korištenja nisu dovoljno transparentni, a prirodu posljednjih promjena kompanija nije uspjela korisnicima objasniti jasnim i razumljivim jezikom, javlja Bug.

Stoga je potrošačima gotovo nemoguće razumjeti što se sve za njih mijenja, osobito u pogledu dijeljenja privatnih podataka s Facebookom i trećim stranama.

Monique Goyens, generalna direktorica BEUC-a ovako je pojasnila pravne korake koje su poduzeli:

"WhatsApp već mjesecima bombardira korisnike agresivnim i upornim pop-up porukama kako bi ih prisilio na prihvaćanje svojih novih uvjeta korištenja i politike privatnosti. Govore korisnicima da će im pristup aplikaciji biti ukinut ako ne prihvate nove uvjete. S druge strane, korisnici ne znaju što točno prihvaćaju. WhatsApp je namjerno bio nejasan oko toga, a korisnike bi izložili dalekosežnoj obradi podataka bez pravovaljane privole. Iz tog razloga pozivamo nadležne na brzu akciju protiv WhatsAppa kako bi osigurali da se potrošačka prava poštuju."

Kopirati
Drag cursor here to close