Dionice

Uber na prodaju

Tvrtka je suočena s dugotrajnim i skupim pravnim bitkama, nakon niza skandala zbog neprimjerenog ponašanja pojedinih vozača Ubera, kao i sa zakonskim problemima te regulatornim ograničenjima širom svijeta.
Sci-Tech / Tehnologija | 08. 12. 2018. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka kompanija Uber Technologies ispunila je dokumentaciju za uvrštenje na burzu, pa je ta tvrtka za usluge prijevoza korak bliže jednoj od najvećih inicijalnih ponuda dionica (IPO) u povijesti.

Od tri izvora upućena u situaciju Reuters doznaje u petak da su ti povjerljivi dokumenti ispunjeni u četvrtak, istoga dana kada je Lyft, manji rival toj kompaniji, podnio potrebne dokumente američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC). Time se nastavlja bitka između ta dva konkurenta, koji su često uvodili iste usluge i borili se međusobno smanjenjem cijena. No, Uberova ponuda dionica bit će znatno veća od Lyftove, čija se vrijednost procjenjuje na 15 milijardi dolara. Lyft posluje samo u SAD-u i Kanadi, dok Uber posluje u više od 70 zemalja svijeta, piše Hina.

Nedavna procjena vrijednosti Ubera pokazala je da ta kompanija vrijedi oko 76 milijardi dolara, po čemu je Uber jedna od najvrjednijih privatnih kompanija u svijetu. Međutim, nedavno objavljene ponude banaka koje žele voditi IPO pokazale su da bi vrijednost Ubera u javnoj ponudi mogla dosegnuti i 120 milijardi dolara, po čemu bi ta ponuda dionica, planirana za iduću godinu, mogla biti jedna od najvećih ikada. Pod vodstvom Dare Khosrowshahi, koji je na čelo tvrtke došao prije nešto više od godinu dana, Uber je uložio u nova tržišta, a povukao se s onih na kojima je gubio milijune dolara, poput kineskog, ruskog i s tržišta jugoistočne Azije. Tvrtka širi svoj raspon usluga, poput dostave hrane, prijevoza tereta, iznajmljivanja bicikala i skutera, tražeći nove prihode i mogući put ka profitabilnosti, izvan svog osnovnog poslovanja.

Međutim, tvrtka je suočena s dugotrajnim i skupim pravnim bitkama, nakon niza skandala zbog neprimjerenog ponašanja pojedinih vozača Ubera, kao i sa zakonskim problemima te regulatornim ograničenjima širom svijeta.

Uz to, tvrtka posluje s gubicima. Tako je u trećem tromjesečju Uber zabilježio gubitak od 1,07 milijardi dolara, dok je u prethodnom kvartalu gubitak iznosio 891 milijun. Neto prihodi kompanije porasli su, pak, u proteklom tromjesečju za 5 posto u odnosu na prethodni kvartal, na 2,95 milijardi dolara, dok su bruto prihodi od narudžbi porasli 6 posto, na 12,7 milijardi dolara.

Donedavno su prihodi te kompanije rasli po dvoznamenkastim stopama na kvartalnim razinama, no u posljednjim je tromjesečjima njihov rast usporen na jednoznamenkaste. Međutim, na godišnjim razinama bilježi se i dalje snažan rast. Tako su neto prihodi Ubera u proteklom tromjesečju bili za 38 posto veći nego u istom lanjskom razdoblju, dok su bruto prihodi istodobno skočili za 41 posto.

 

Kopirati
Drag cursor here to close