Umjesto utega i sprava - računala

U Japanu otvorena “teretana” za esportaše

Teretana nije otvorena kako bi se u njoj stjecala fizička kondicija ili mišićna masa, već kako bi se uz pomoć profesionalnih trenera stjecale vještine u svijetu videoigara.
Sci-Tech / Tehnologija | 05. 05. 2021. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rasprave o tome je li esport pravi sport ili se igranje videoigara ne može dovesti u istu rečenicu s nogometom, košarkom, atletikom i drugim sportovima nisu rijetke.

Esportaši tvrde kako je esport puno više od samog igranja igara te da njihova priprema uključuje i kondicijske treninge, redovite odlaske u teretanu i slično, dok je argument zagovornika klasičnog sporta manje-više uvijek isti - esportaši se ne bave sportom, već sjede na stolici i igraju igre.

Esport bi jednom čak mogao postati službena disciplina na Olimpijskim igrama (nedavno je MOO najavio Olympic Virtual Series, virtualno natjecanje koje će se održati prije Olimpijade u Tokiju, a moglo bi biti prvi korak prema integraciji esporta u Olimpijske igre) i uopće ne treba sumnjati da bi dvorane u kojima će se turniri održavati bile prepune, uz veliki interes fanova.

Naravno, pod uvjetom povratka života na staro, predkorona vrijeme.

Za sve gamere, kako profesionalce i amatere, ali i one koji još nemaju iskustva u digitalnim sportovima i htjeli bi nešto o njima naučiti, u Tokiju se otvora prva “teretana za esportaše”, odnosno Esports Gym. Takva “teretana” prilično se razlikuje u odnosu na pojam klasičnih teretana jer u njoj nema sprava za vježbanje, utega, bicikala i sprava za veslanje, već će posjetitelji vježbati na - računalima.

Esports Gym podsjeća na klasične internetske kafiće kakvi su prije bili iznimno popularni te je riječ o prostoru opremljenom nabrijanim konfiguracijama računala (trenutačno je dostupno samo 12 računala) i gamerskim stolicama.

Ono po čemu je specifičan jest što će posjetiteljima biti dostupni profesionalni treneri iz esport ekipa najpopularnijih igara u Japanu poput Valoranta, League of Legendsa, Rainbow Six Siegea, Identityja V i Puyo Puyo. Treneri će biti dostupni u samoj “teretani” ili online, a svoje će usluge naplaćivati 25 dolara po satu. Pored toga, potrebno je dodatno platiti vrijeme koje se provodi u Esports gymu - 13 dolara za tri sata, odnosno 50 dolara mjesečne članarine za neograničeno korištenje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close