Živio 3G!

U Finskoj već u funkciji 5G, a u BiH ni 4G

Finski operater Elisa je na uskom području gradova Tamperea i Tallina uspostavio 5G mrežu te već ima i određene doduše skupe pakete usluga koje nude brzinu prijenosa podataka od maksimalno 600 Mb/s.
Sci-Tech / Tehnologija | 30. 06. 2018. u 18:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već je poznato kako će prvi pametni telefoni, routeri i tableti s podrškom za 5G mreže na tržište stići tijekom iduće godine.

Poneki operateri u svrhu promocije već najavljuju vlastite 5G usluge, a među njima se odnedavno nalazi i finski telekomunikacijski operater Elisa koji djeluje u Finskoj i Estoniji.

Spomenuti operater čak je objavio i pakete 5G usluga koje će nuditi zajedno s pripadajućim cijenama, s time da je naglasak stavljen na neograničeni promet s brzinama prijenosa podataka od maksimalno 600 Mb/s (maksimalno 20 GB mjesečno u roamingu na području EU).

Elisina 5G mobilna mreža zasad je dostupna na ograničenom području finskog grada Tamperea i estonskog glavnog grada Tallinna. Ponuđene su dvije različite naravno očekivano skupe tarife, jedna za tablete i modeme s cijenom od 44,90 eura mjesečno i druga za mobilne telefone s cijenom od 49,90 eura mjesečno (uključuje i neograničene pozive), piše Bug.hr.

Ipak, valja naglasiti da je ova usluga zapravo marketinški potez i demonstracija mogućnosti 5G mreža uoči natječaja za dodjelu frekvencija koji će se dogoditi ove jeseni.

Upravo je Elisa omogućila prvi video poziv ostvaren putem 5G mreže, finski ministar prometa i telekomunikacija Anne Berner na taj je način stupio u kontakt s estonskim ministrom financija i infrastrukture Kadrijem Simsonom (komunikacija je vršena pomoću nespecificirane opreme tvrtke Huawei).

Podsjećamo, početkom lipnja Vijeće ministara BiH i Ministarstvo transporta i komunikacija BiH su već treći put u posljednjih godinu dana odgodili uvođenje 4G mreže u BiH!

Kopirati
Drag cursor here to close