Rusi u napadu

U borbi protiv koronavirusa: Krajem lipnja počet će testirati cjepivo na ljudima

Rinat Maksjutov je izjavio da se na osnovu šest tehnoloških platformi razrađuje čak 26 raznih vrsta i varijanti cjepiva.
Sci-Tech / Tehnologija | 05. 04. 2020. u 17:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski znanstvenici koji već mjesecima rade na otkrivanju cjepiva protiv koronavirusa u emisiji ruske TV postaje Rossija 1 "Opasni virus" iznijeli su ohrabrujuće podatke.

Kažu kako bi se već krajem lipnja ove godine cjepivo moglo početi testirati na ljudima.

Kako je rekao direktor državnog virološkog i biotehničkog centra Vektor Rinat Maksjutov, prototip cjepiva već se ispituje na miševima i lasicama, koje uz pomoć cjepiva stvaraju imunitet, a uskoro bi se s cjepivom trebalo početi eksperimentirati i na nižim vrstama primata.

Rinat Maksjutov je izjavio da se na osnovu šest tehnoloških platformi razrađuje čak 26 raznih vrsta i varijanti cjepiva.

Ana Popova, glavna sanitarna inspektorica Rusije, kaže da treba biti maksimalno oprezan kako cjepivo ne bi imalo možda negativne i opasne nuspojave.

''Moramo paziti da cjepivo ne izazove nove tegobe kod ljudi, posebno kod kroničnih bolesnika'', Jutarnji list prenosi riječi Ane Popove.

Rinat Maksjutov također je oprezan te dopušta mogućnost da Covid-19, čak i kada se virus obuzda i stavi pod kontrolu te se otkrije učinkovito cjepivo, ipak ne nestane, nego će se poput ostalih sezonskih bolesti i nekih drugih zaraza pojavljivati i biti oko nas.

''Koronavirus, odnosno Covid-19 može postati sezonska bolest, s više rizika i težih slučajeva od ostalih poznatih gripa i zaraznih bolesti'', rekao je Maksjutov u emisiji ruske televizije. On smatra da više neće biti tako opasan i razoran.

Njegovo je mišljenje da je koronavirus ipak najsličniji SARS-u koji je 2002.-2003. izazvao atipičnu upalu pluća.

''Sličnost sa SARS-om je 80 posto, a u 20 posto se jako razlikuje'', pojasnio je svoj stav Maksjutov.

On je odbacio sve spekulacije i nagađanja da je koronavirus "stvoren" u laboratoriju. Uvjeren je da se radi o "prirodnom virusu" koji je na čovjeka prešao sa životinje.

Šišmiši i mačke

Znanstvenik Aleksandar Semenov iz epidemiološkog instituta Pasteur u Sankt Peterburgu kaže kako je sada posve izvjesno da su virus izazvali šišmiši, ali da je na čovjeka prešao možda s mačke koja se na tavanu motala blizu zaraženih šišmiša.

Inače u Rusiji je, na dan 5. travnja, zaraženo 5398 ljudi, od toga u Moskvi 3893. Umrlo ih je 45, a ozdravilo 335.

Kopirati
Drag cursor here to close