Rad od kuće

Tržište osobnih računala u zapadnoj Europi raslo 3%

Lenovo je predvodio tržište, isporučio je 4,1 milijun jedinica što je 27 % tržišnog udjela.
Sci-Tech / Tehnologija | 25. 08. 2021. u 19:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U drugom tromjesečju 2021. isporuke računala u zapadnoj Europi (stolna računala, prijenosna računala i radne stanice) dosegle su 15 milijuna jedinica, što je 3 % više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Potražnja nakon lockdowna zbog pandemije covida-19 ove 2021. godine s popuštanjem ograničenja bila je stabilna. Nedostatak ključnih komponenti, prije svega poluvodiča i dalje je problem, usto problem su i lanci opskrbe što ograničava narudžbe.

Lenovo lider u računalima

Lenovo je predvodio tržište, isporučio je 4,1 milijun jedinica što je 27 % tržišnog udjela. Lider na svjetskom tržištu Lenovo potvrdio je svoje vodstvo u zapadnoj Europi s najvećim tržišnim udjelom treće tromjesečje zaredom.

HP je na drugom mjestu, s isporučenih 3,7 milijuna jedinica odnosno tržišnim udjelom od 24%. Dell, Acer i Apple dopunjuju prvih pet tržišnih igrača s 14%, 10% i 9% udjela.

Nakon četiri uzastopna tromjesečja snažnog rasta tržišta računala, zapadna Europa imala je skromniji godišnji rast od 3 % u drugom tromjesečju 2021. godine, Drugo tromjesečje 2020. godine bilo je rekordno tromjesečje, prvo tromjesečje koje je rezultiralo skokom potražnje za računalima zbog pandemije pa je rast u drugom tromjesečju ove godine od 3% odličan rezultat.

Apple lider na tržištu tableta

Isporuke tableta u zapadnoj Europi u drugom tromjesečju ove godine porasle su za 18 %, s isporučenih 7,9 milijuna jedinica.

Rast tržišta objašnjava se time što tableti više nisu samo uređaji za zabavu, nego su svojim tehničkim karakteristikama postali jeftinija alternativa računalima za daljinski rad i učenje, a posebno su popularni među studentima i učenicima.

Tržištem tableta u zapadnoj Europi duže vrijeme dominirao Apple, koji je u drugom tromjesečju 2021. godine povećao isporuke za 73 %. iPad Pro s M1 omoigućio je Appleu zadržati lidersku poziciji u zapadnoj Europi i u drugom tromjesečju ove godine. Lenovo je bio drugi, s snažnim godišnjim rastom isporuka od 87 %.

Lenovo nudi široki izbor tableta, uključujući jeftinije modele, odnosno tablete u segmentu u kojem Apple nema svoju ponudu. Ostali dobavljači u prvih pet na zapadnoeuropskom tržištu su Samsung, Huawei i Amazon su doživjeli pad isporuka.

Zapadna Europa isporuke PC -a (radnih stanica, stolnih računala, prijenosnih računala) i rast

Kopirati
Drag cursor here to close