Tehnološki asistenti

Tržište nosivih uređaja raste zahvaljujući pametnim satovima i slušalicama

Prema novom istraživanju tvrtke IDC, tržište nosivih uređaja znatno je raslo u posljednjem kvartalu prošle godine na krilima pametnih satova i slušalica koji sadrže glasovne asistente.
Sci-Tech / Tehnologija | 06. 03. 2019. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrtka IDC provela je još jedno istraživanje tržišta nosivih uređaja, ovaj put za četvrti kvartal prošle godine. U posljednjem kvartalu prošle godine tržište nosivih uređaja raslo je za 31,4%, a glavni pokretač rasta su osim pametnih satova bile i slušalice s funkcijama glasovnih asistenata kao što su Appleove AirPods slušalice i Googleove Pixel Buds slušalice.

Isporuke pametnih satova u posljednjem kvartalu godine rasle su za 55,2% na godišnjoj razini te sada čine 34,3% čitavog tržišta nosivih uređaja. Pametne narukvice zahvaljujući tvrtkama kao što su Xiaomi, Huawei i Fitbit čine 30% tržišta nosivih uređaja, dok slušalice zauzimaju 21,9% tržišta (rast od 66,4% na godišnjoj razini), piše Bug.hr.

Što se tiče proizvođača, tržištem dominira Apple s 16,2 milijuna isporučenih proizvoda (od toga 10,4 milijuna Apple Watcheva, a ostalo su AirBuds i Beats slušalice).

Drugo mjesto je zauzela tvrtka Xiaomi ponajviše zahvaljujući Mi Band 3 narukvici koja čini 30% svih isporučenih pametnih narukvica u posljednjem kvartalu prošle godine.

Tvrtka Huawei je zabilježila rast od 43% na tržištu pametnih telefona te 248,5% u sektoru nosivih uređaja zahvaljujući proizvodima kao što su Watch GT i FreeBuds 2 Pro (strategija spajanja pametnih satova i pametnih telefona).

Američka tvrtka Fitbit ostvarila je uspjeh zahvaljujući svojem Charge 3 modelu te ulasku na američko tržište zdravstvenih proizvoda.

Na petom mjestu nalazi se tvrtka Samsung s 4 milijuna isporučenih uređaja pri čemu značajnu ulogu ima novi Galaxy Watch, ali i stariji modeli kao što je Gear S3.

Kopirati
Drag cursor here to close