Slijede protuoporezivanja

Trump zaprijetio Francuskoj zbog poreza na digitalne usluge

''Uskoro ćemo objaviti značajnu recipročnu akciju na Macronovu glupost. Uvijek sam govorio da je američko vino bolje od francuskog vina! ”
Sci-Tech / Tehnologija | 30. 07. 2019. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o uvođenju poreza na digitalne usluge u Francuskoj, koju je potpisao predsjednik te zemlje Emmanuel Macron, uvodi porez za digitalne tvrtke s najmanje 750 milijuna eura globalnog prihoda i digitalnom prodajom od 25 milijuna eura u Francuskoj iz određenih digitalnih aktivnosti, poput ciljanog oglašavanja i pružanja platformi za povezivanje kupaca i prodavača.

Odluka je prije svega usmjerena na američke tehnološke divove poput Googlea, Amazona, Facebooka i Applea, javlja Bug.hr.

27. srpnja, predsjednik Donald Trump zbog te se Macronove odluke oglasio na Twitteru: “Francuska je upravo stavila digitalni porez na naše velike američke tehnološke kompanije. Ako ih itko oporezuje, to bi trebao biti njihova matična zemlja, SAD. Uskoro ćemo objaviti značajnu recipročnu akciju na Macronovu glupost. Uvijek sam govorio da je američko vino bolje od francuskog vina! ”

Nekoliko sati nakon tvita, američki predsjednik rekao je novinarima da će njegova administracija uskoro objaviti recipročne mjere i da će se američki porezi primjenjivati na francuske proizvode:” moglo bi biti na vino, moglo bi biti na nečem drugom ”. Za Washington, potez Francuske je primjer nedostatka povjerenja u međunarodne pregovore o globalnom rješenju za oporezivanje digitalnog gospodarstva u OECD-u.

Donald Trump će se 24. kolovoza susresti s Emmanuelom Macronom na samitu G7 u Biarritzu u Francuskoj. Iz Macronova ureda izrazili su očekivanja kako će samit biti prilika za globalni dogovor o principima oporezivanja digitalnog gospodarstva.

Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire naglasio je kako ta zemlja do postizanja globalnog dogovora uvodi nacionalni porez za digitalno gospodarstvo.

I ostale države članice Europske unije (Austrija, Velika Britanija, Španjolska, Italija) najavile svoje planove za uvođenje sličnih digitalnih poreza.

Kopirati
Drag cursor here to close