Rat se nastavlja

Trump traži da Apple vrati proizvodnju u SAD

Iako su SAD ove godine uvele tarife na uvezenu kinesku robu, potrošačka elektronika do sada nije bila pogođena. Međutim, ovo bi se moglo promijeniti sa najnovijim setom predloženih propisa.
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 09. 2018. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump apelirao je na kompaniju Apple da proizvodnju svojih uređaja vrati u SAD ukoliko želi izbjeći tarife na uvoz iz Kine.

U tweetu, Trump je rekao da bi kompanija trebala prebaciti proizvodnju svojih uređaja iz Kine, gdje Apple trenutno proizvodi mnoge svoje uređaje. Komentar predsjednika objavljen je nakon što je Apple prošle nedjelje američkim dužnosnicima izjavio da će nove predložene američke tarife za Kinu značiti da će "širok opseg" Apple proizvoda, uključujući i Watch, koštati više.

Apple-ovo upozorenje je stiglo kao odgovor na planove Trumpa da se potencijalno zaračunavaju tarife od 267 milijardi dolara za kinesku robu u narednim danima, što će dovesti do eskalacije trgovinskog rata između SAD i Kine.

Iako su SAD ove godine uvele tarife na uvezenu kinesku robu, potrošačka elektronika do sada nije bila pogođena. Međutim, ovo bi se moglo promijeniti sa najnovijim setom predloženih propisa.

Uz Watch, cijene AirPod slušalica i Apple HomePod zvučnika bit će pod utjecajem, upozorila je kompanija Apple. Ali tijekom ove žalbe nije bilo pomjena o kompanijijinim iPhone uređajima.

Pored toga što proizvodi mnoge svoje proizvode u Kini, Apple ih također i prodaje u toj zemlji, što bi moglo biti pod utjecajem tarifa koje su nametnute u znak odmazde prema taksama koje su uvedene Americi.

U svom tweetu, Trump je rekao da bi Apple trebao izgraditi proizvodna postrojenja u SAD-u, pa čak je i predložio da kompanija neće biti opterećena taksama ukoliko se ovo dogodi.

Reuters je naglasio da će se tehnološki sektor biti značajno opterećen tarifama koje predlažu SAD, jer će računalne komponente načiniti značajno skupljim.

Kopirati
Drag cursor here to close