Kina

Trgovinski rat zakočit će proizvodnju robota

Potražnja za robotima u Kini porast će ove godine 15 do 20 posto, procijenili su u IFR-u u najnovijem godišnjem izvješću, objavljenom u četvrtak.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 10. 2018. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prodaja industrijskih robota u Kini, najvećem svjetskom tržištu, porast će ove godine znatno slabije nego u 2017. zbog eskalacije kinesko-američkog trgovinskog rata koji je zakočio potrošnju na opremu, pokazuje istraživanje Međunarodne federacije za robotiku (IFR).

Raste potražnja za robotima

Potražnja za robotima u Kini porast će ove godine 15 do 20 posto, procijenili su u IFR-u u najnovijem godišnjem izvješću, objavljenom u četvrtak.

U 2017. poskočila je čak 59 posto, uz prodanih ukupno 137.920 robota.

IFR okuplja gotovo 60 dobavljača i kompanija koje se bave integracijom robota iz cijelog svijeta.

Kina čini 36 posto globalnog tržišta robota, s obujmom prodaje većim od onog Europe i Amerike zajedno pa usporavanje kineske potražnje utječe i na onu na globalnoj razini.

U IFR-u procjenjuju da će globalna potražnja za industrijskim robotima ove godine porasti 10 posto, u usporedbi s 30-postotnim skokom u 2017. godini.

Problemi zbog trgovinskog rata

Zbog trgovinskog rata brojni globalni proizvođači "odlučili su pričekati, dvojeći trebaju li preseliti proizvodnju (iz Kine) u, primjerice, Vijetnam ili Sjedinjene Države", tumači u razgovoru za Reuters predsjednik IFR-a Junji Tsuda, inače predsjedatelj uprave japanske kompanije Yaskawa Electric Corpa.

Prošle je godine kineskom tržištu robota na ruku išla ubrzana automatizacija tvornica pametnih telefona i automobila. Pritom je 75 posto prodaje u Kini otpadalo na inozemne dobavljače, uglavnom europske i japanske proizvođače robota, među kojima su neki proizvodnju locirali u Kini.

"Početkom 2018. potražnja za robotima u Kini posustala je u usporedbi s ogromnim povećanjem prodaje u prvoj polovini 2017.", ističe se u izvješću IFR-a.

Preseljenje proizvodnje?

Tsuda procjenjuje da će proizvođači odluku o eventualnom preseljenju proizvodnje donijeti krajem godine.

Nakon nekog vremena pokazat će se kojim će smjerom trgovinski rat krenuti, napominje Tsuda. "No, globalna je potražnja za pametnim telefonima, poluvodičima i automobilima solidna i kucnut će čas kada (proizvođači) više neće moći čekati i nastavit će s ulaganjima kako bi podmirili potražnju", drži čelnik IFR-a.

Od iduće godine nadalje globalno bi tržište robota trebalo ponovo ubrzati, procjenjuju u IFR-u, prognozirajući njegov rast u razdoblju do kraja 2021. godine na prosječnih 14 posto godišnje, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close