Dron kojim se upravlja glavom

Trepnite dvaput, stisnite vilicu...

Prema nacrtu Kickstarter kampanje, bespilotna letjelica radi u zatvorenom ili na otvorenom te ima maksimalno vrijeme rada od 25 minuta.
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 03. 2019. u 19:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dron koji kontrolirate s umom stvorio je EEGSmart, kineska tvrtka usmjerena na razvoj tehnologije sučelja mozga i stroja (BMI, brain-machine interface).

Prema autoru New Atlasa Lozzu Blainu, koji je dobio priliku testirati uređaj, on još nije savršen, ali daj uvid u budućnost mogućnosti kontrole pomoću uma, prenio je portal Poslovni.hr.

Prema nacrtu Kickstarter kampanje, bespilotna letjelica radi u zatvorenom ili na otvorenom te ima maksimalno vrijeme rada od 25 minuta.

Poput mnogih komercijalnih bespilotnih letjelica, opremljena je fotoaparatom koji može snimati fotografije ili video zapise.

Možete kupiti dron za oko 150 američkih dolara i kontrolirati ga sa svojim smartphone-om, ili možete potrošiti 282 dolara na paket koji uključuje dron te UMind Lite slušalice koje omogućuju kontrolu uređaja umom.

Ako pomislite dovoljno snažno da dron polijeće, prema EEGSmartu, to će se potom i dogoditi, zahvaljujući elektroencefalografskom senzoru u slušalicama koji nadzire aktivnost mozga. Drugi senzori omogućuju vam da kontrolirate dron na različite načine, da ga pomičete lijevo ili desno naginjanjem svoje glave u tu stranu.

Trepnite dvaput i snimit će fotografiju. Stisnite vilicu i uređaj će sletjeti.

Prema Kickstarter nacrtu, Udroneov cilj je prikupiti najmanje 4,968 dolara u roku od 45 dana, s planovima za isporuku narudžbi već u travnju 2019. godine.

Video: Loz flies EEGSmart


To nije prvi primjer bespilotne letjelice koju kontrolira moć misli. Međutim, to je jedna od prvih koja nije dizajnirana za vojnu uporabu i koja ne zahtijeva precizno kalibriranje pojedinih moždanih valova.

Kao što je Blain primijetio prilikom testiranja, nekoliko kontrola je manje intuitivno. Primjerice, on bi radije da se nagib glave naprijed koristi za pokretanje Udronea naprijed, umjesto trenutne obrnute konfiguracije.

Ipak, čini se da uređaj djeluje uglavnom onako kako se oglašava, a čini se i kao zabavan primjer BMI tehnologije koja doseže komercijalno tržište. Naravno, pod pretpostavkom da EEGSmart dosegne svoj cilj prikupljanja sredstava za masovnu proizvodnju, navodi Poslovni.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close