Woven City

Toyota položila kamen temeljac za prvi grad budućnosti

Toyota je u siječnju prošle godine na sajmu CES u Las Vegasu najavila projekt izgradnje Woven Cityja, te pripreme za doba u kojem će svi ekosustavi koji podržavaju svakodnevni život biti povezani podacima.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 02. 2021. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toyota i njihova tvrtka Woven Planet, koja se bavi nizom projekata za razvoj mobilnosti utemeljenih na softveru, održali su svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju grada budućnosti. Woven City (Pleteni grad) izniknut će na starom skladištu automobila uz nekadašnji proizvodni pogon Higashi-Fuji u Japanu.

Toyota je ovaj projekt najavila još u siječnju prošle godine na sajmu CES u Las Vegasu. Woven City je dio priprema za doba u kojem će svi ekosustavi koji podržavaju svakodnevni život biti povezani podacima, a ima za cilj neprekidno ostvarivati napredak radi postizanja boljeg društva ubrzavanjem tehnološkog ciklusa i razvoja usluga.

Woven City je projekt koji će pokazati pristup razvoju zajednice s čovjekom u središtu. U Toyotinom prelasku s proizvođača automobila na kompaniju za mobilnost, ovaj projekt će oživjeti nove tehnologije u stvarnom svijetu kroz veliki broj područja, kao što su automatizirana vožnja, osobna mobilnost, robotika i umjetna inteligencija. Očekuje se da će se tako stvoriti niz prilika za tvrtke i istraživače širom svijeta.

Grad će funkcionirati poput velikog laboratorija za ispitivanje tehnologija. Dostava će biti automatizirana, senzori će upravljati svime, od prometa, preko odvoza otpada do podsjećanja stanovnika da, primjerice, moraju posjetiti liječnika, javlja Bug.

Woven City će imati tri vrste ulica međusobno isprepletenih na tlu, jednu samo za automatiziranu vožnju, jednu za pješake, te jednu za pješake u vozilima za osobnu mobilnost. Bit će i jedna podzemna cesta za prijevoz roba. Ova zajednica će krenuti s otprilike 360 stanovnika, uglavnom starijih osoba, obitelji s malom djecom, i izumitelja, te će vremenom narasti na preko 2.000 stanovnika, uključujući zaposlenike Toyote. Infrastruktura Woven Cityja ima za cilj stvoriti okoliš u kojem pravovremeno nastaju izumi koji imaju potencijala rješavati društvene probleme.

"Projekt Woven City službeno započinje danas" rekao je predsjednik kompanije Akio Toyoda. "Započeti raditi nakon što nešto odlučiš, nikada nije lak zadatak. Moram izraziti svoju najdublju zahvalnost svima onima koji su pružili svoju svesrdnu podršku i suradnju ovom projektu do sada. Glavne misli koje vezujemo uz Woven City su 'usredotočeno na čovjeka', 'živući laboratorij' i 'neprekidan razvoj'. Uz podršku naših partnera u projektu, suočit ćemo se s izazovima stvaranja budućnosti u kojoj će zajedno, sretno moći živjeti ljudi iz sasvim različitih priča".

Kopirati
Drag cursor here to close