Gospodarska zona

Tomislavgrad dobio prvu ''pametnu zgradu'' u BiH

Zgrada u kojoj je smješten centar za upravljanje prvom vjetroelektranom u BiH Mesihovinom, opremljena je naprednim sustavima grijanja i hlađenja.
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 07. 2019. u 22:28 Bljesak.info
Kopirati
Foto: Arhviska fotografija / Poslovna zgrada EP HZ HB u Tomislavgradu

Poslovna zgrada Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u Gospodarskoj zoni Vučji brig kod Tomislavgrada prva je ''pametna zgrada'' u BiH.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zgrada u kojoj je smješten centar za upravljanje prvom vjetroelektranom u BiH Mesihovinom, opremljena je naprednim sustavima grijanja i hlađenja. Posjeduje fotonaponsku elektranu, baterijski sustavu za pohranu energije i meteorološku stanicu uz pomoć kojih se obavlja prediktivno upravljanje energijom, upravljanje grijanjem/hlađenjem po zonama i obavlja optimalna razmjena energije s mrežom.

Opremanje zgrade najnovijom tehnologijom obavljeno je u okviru projekta 3Smart (akronim od engleskog: Smart Building – Smart Grid – Smart City), čiji je jedan od partnera Elektroprivreda HZ HB.

Spomenuti projekt provodi se u šest zemalja (Hrvatska, Slovenija, Austrija, Mađarska, Srbija, Bosna i Hercegovina), a sufinancira se kroz Dunavski međunarodni program Interreg Danube.

Projekt i ''pametna zgrada'' u Vučjem brigu bit će predstavljeni 18. srpnja u sjedištu Elektroprivrede HZ HB u Mostaru

Kopirati