Što kažu analize?

Tko u stvari vodi u utrci razvoja 5G tehnologije?

Prema analizi iz TwoBirds Pattern Ericsson, Samsung i Qualcomm zauzima prva mjesta u broju ključnih patenata 5G tehnologije.
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 10. 2019. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / 5g mreža u svijetu

Prema podacima jedne od vodećih globalnih tvrtki za istraživanje tržišta patenata u telekomunikacijama i autoriteta za patentne sporove TwoBirds Pattern, prvi put objavljenim u IAM Issue 96 od Globe Business Media Group Kina, odnosno Huawei nije lider u razvoju 5G tehnologije.

Navodi se kako se posljednjih mjeseci u javnosti objavljuju neprovjerene i pojednostavljene informacije o razvoju 5G tehnologije što ne daje potpunu sliku stvarnog razvoja te tehnologije u svijetu. Stručnjaci iz TwoBirds Pattern Matthew Noble, Jane Mutimear i Richard Vary izradili su posebnu analizu 5G standardnih patenata i analiti patentnog portfelja posebno u pogledu 5G SEP-ova, odnosno standardno bitnih patenata, javlja Bug.

Analitzu su napravili prema pouzdanim izvorima koristeći Europski telekomunikacijski institut za standarde (European Telecommunications Standards Institute ETSI), odnosno podatke iz njegovog Essentiality scores from Unwired Planet iz travnja 2019. godine.

Uglavnom prevladava mišljenje kako kineski Huawei prednjači u razvoju 5G tehnologije, telekomunikacijske tehnologije pete generacije koja donosi znatno veće brzine prijenosa podataka u odnosu na predhodnici 4G i, usto, nisku latenciju što joj omogućuje obćavajuću primjenu u automobilskoj , medicinskoj industriji, razvoju industrije 4.0, izrazite prednosti primjene interneta stvari…

Utrka u razvoju 5G tehnologije od ključnoga je interesa kako za gospodarstva najmoćnijih zemalja u svijetu tako i za njihov politički prestiž. Analiza TwoBirds Patterna pokazuje da Huawei, odnosno Kina, nema ogromnu prednost u odnosu na Nokiu, Ericsson i Qualcomm, te posebno na azijske konkurente Samsung i LG Electrionics, kako se to moglo zaključiti iz prevladavajućih informacija kako u medijima tako i u dijelu stručnih krugova.

Uzimajući u obzir standarno bitne patente za 5G tehnologiju (SEP) TwoBirds Pattern je objavio svoju listu lidera na tržištu prema kojoj su na prvom mjestu Ericsson, Samsung, Qualcomm i Nokia a Huawei je tek peti.

Kopirati
Drag cursor here to close