Inženjeri u akciji

Tesla patentirala vodeno hlađenje i grijanje sjedala

U patentnoj prijavi navodi se kako bi vodeno hlađenje i grijanje automobilskih sjedala bilo u svakom pogledu bolje od zračnoga.
Sci-Tech / Tehnologija | 03. 10. 2019. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teslini inženjeri u veljači ove godine predali su patentni zahtjev u kojem se opisuje njihova inovacija vezana uz kontrolu temperature automobilskih sjedala.

U Tesli predlažu da se umjesto dosadašnjih načina grijanja i hlađenja sjedala putem zraka počne koristiti sustav temeljen na vodi. Ventilacija kroz spužvu i više slojeva tkanine u sjedalima nije efikasna, ne može dobro odvoditi toplinu, a sustavi koji je pokreću nezgrapni su i zbog njih sjedala moraju biti debela, piše Bug.hr.

Nasuprot tome, patent koji se ovdje opisuje doveo bi vodeno grijanje i hlađenje samo na one dijelove sjedala s kojima putnik dolazi u kontakt. Teslini stručnjaci zamislili su to ostvariti tako što će materijal za sjedala izvesti u dva sloja, pri čemu će kroz donji sloj moći prolaziti tekućina.

  / Iz patentne prijave

Sve što ovaj sustav za daljnje funkcioniranje treba jest element koji će grijati tekućinu u njemu, te pumpu. U slučaju kada je potrebno grijati sjedalo pumpa će kroz njega tjerati podgrijanu vodu, a kada se putnici zažele hlađenja ista ta voda će moći odvoditi toplinu iz sjedala (pretpostavljamo do kakvog izmjenjivača topline).

"Ovaj sustav kontroliranja temperature pruža niske troškove, nisku razinu buke i energetski efikasnu i učinkovitu metodu za hlađenje ili grijanje sjedala", navode u patentnoj prijavi, piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close