Aplikacija za komunikaciju

Telegram: 200 milijuna aktivnih korisnika i problemi sa vlastima i tajnim službama

Telegram, jedan od mnogobrojnih messengera dogurao je do 200 milijuna aktivnih korisnika, ali je i zbog svoje politike oko privatnosti upao i u probleme sa ruskim vlastima i tajnim službama.
Sci-Tech / Tehnologija | 25. 03. 2018. u 18:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ste korisnik mobilnih uređaja temeljenih na iOS ili Android platformi danas vam je na raspolaganju poveći broj messengera s kojima, na manje ili više siguran način možete komunicirati sa svojim prijateljima, poznanicima i poslovnim partnerima.

Jedan od sigurnijih je Telegram iza kojeg stoji Pavel Durov, mladi ruski poduzetnik koji je osim Telegrama osmislio i ruskog konkurenta Facebooku – društvenu mrežu VK.

Da Telegram uživa veliku popularnost među korisnicima potvrđuje i nedavna objava o 200 milijuna aktivnih korisnika u zadnjih 30 dana.

Usporedo stigle su i nove inačice mobilnih aplikacija za iOS (4.8) i Android (4.8.5), a koje možete preuzeti putem AppStorea i Google Playa, javlja Bug.hr.

Jedno od bitnih poboljšanja stiže u vidu dodatnih optimizacija na obje platforme kako bi Telegram manje trošio bateriju. Zatim, olakšan je pronalazak novih naljepnica.

Od sada kada se unosi emoji prikazivat će se i preporuke za naljepnice koje već imate dodane, ali i one koje niste dodali, ali su se pokazale kao popularne među drugim korisnicima.

Dodana je i mogućnost pretraživanja setova naljepnica kao i mogućnost slanja više fotografija odjednom. Telegram za iOS dobio je i jednu značajku koju Android korisnici već imaju neko vrijeme – automatsku aktivaciju noćnog moda. Ostale novosti vezano uz nove mogućnosti možete saznati na službenim stranicama aplikacije.

Uz dobre vijesti vezano uz povećanje broja aktivnih korisnika, ovih dana stižu i jedne loše koje su vezane uz nastojanje ruskih vlasti da se domognu enkripcijskih ključeva kako bi mogli pristupati razmijenjenim porukama preko Telegrama.

Naime, sutkinja ruskog Vrhovnog suda, Alla Nazarova donijela je presudu prema kojoj je Telegram dužan ustupiti enkripcijske ključeve ruskim vlastima i raznoraznim troslovnim agencijama (čitaj: FSB).

U objašnjenju presude stoji kako se enkripcijski ključevi prema ruskom Ustavu ne mogu smatrati privatnim. Iz Telegrama su najavili daljnju borbu te je Durov putem Twittera poručio kako će i dalje ustrajati na slobodi i privatnosti.

Drugim riječima, odbijaju predati enkripcijske ključeve zbog čega im prijeti i zabrana rada u Rusiji, gdje trenutno imaju više od 9,5 milijuna korisnika.

Kopirati
Drag cursor here to close