Dobra ideja

Tako se radi na zapadu: Javne pepeljare postaju punjači za električna bicikla

U Nizozemskoj je odnedavno zabranjeno pušenje na područjima željezničkih postaja i kolodvora, a s obzirom na popularnost bicikala u toj zemlji pojavila se odlična ideja što učiniti s viškom pepeljara.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 11. 2020. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od početka listopada u Nizozemskoj je na svim željezničkim kolodvorima i postajama zabranjeno pušenje. Ova zdravstveno orijentirana inicijativa nedugo po predstavljanju dobila je i ekološku notu, zahvaljujući ideji njihovog željezničkog prijevoznika ProRa.

Oni su, naime, primijetili kako će zabrana pušenja učiniti brojne javne pepeljare nepotrebnima, i odlučili ih prenamijeniti u nešto što će putnicima ubuduće biti daleko korisnije. Stupove koji su do sada držali pepeljare preuredili su u javne punjače električnih bicikala.

Prošloga mjeseca nizozemska kompanija Lightwell izradila je prototip ovog punjača. On je nastao preradom stupa pepeljare koji je u zadržao oblik i način montaže na tlo, ali od sada umjesto posude za opuške u sebi sadrži dvije utičnice za punjenje bicikala električnom energijom.

Ideja je da putnici koji do željezničke postaje dođu biciklom, te putovanje nastavljaju vlakom, imaju mogućnost, dok čekaju na vlak, nadopuniti bateriju svojeg električnog bicikla.

Takvih je u Nizozemskoj mnogo, jer je ipak riječ o zemlji u kojoj bicikli imaju kultni status i glavno su prijevozno sredstvo velikog broja ljudi.

Predmeti koji su do sada poticali nezdravo ponašanje od sada će koristiti pri zdravoj navici vožnje biciklom, poručuju autori ovog idejnog rješenja. Ističu i da je ovo odličan primjer korištenja nepotrebnih ili otpadnih materijala u "upcyclingu", odnosno njegovoj ponovnoj upotrebi u nekom novom, ekološki održivom projektu.

ProRail će zamijeniti određeni broj pepeljara ovakvim punjačima, no za sada nije poznato koliko će starih stupova biti zamijenjeni na taj način. U kompaniji, naime, razmatraju i druge inovativne opcije za korištenje sada nepotrebnih stupova postavljenih na 400 postaja diljem zemlje, javlja Bug.

Kopirati
Drag cursor here to close