Synthetic-aperture radar

Svemirski radari: Snimaju kroz oblake, maglu ...

SAR tehnologija omogućuje snimanje videa iz svemira bez obzira na vremenske i svjetlosne uvjete.
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 03. 2020. u 08:48 Bljesak.info
SAR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Finski satelitski operater Iceye održao je demonstraciju svoje SAR (synthetic-aperture radar) tehnologije snimanja videa iz svemira koja omogućuje snimanje površine Zemlje kroz guste oblake i maglu, pa čak i u potpunoj tami

Za potrebe tehničke demonstracije ove tehnologije, Iceye je objavio kolekciju od 7 SAR filmova koji sadrže luku u Busanu, zračnu luku Heathrow, Las Vegas, rudnik Bingham Canyon i Tokio, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Na snimkama možete vidjeti manevriranje brodova koji se kreću u blizini luke, zrakoplove koji se kreću na pistama i kamione na cestama. Kao dodatak video filmovi prikazuju kako velike zgrade u gradovima reflektiraju radio valove iz različitih kutova snimanja kako sateliti prolaze iznad tih područja, prenosi portal Vidi.hr.

Svemirski radari su do sada bili ograničeni za korištenje vojsci i velikim svemirskim agencijama zbog visokih troškova povezanih s tom tehnologijom, no Iceye SAR je to znatno olakšao zahvaljujući napretku u razvoju minijaturizirane elektronike, inovacijama poput računarstva u oblaku i jeftinijem lansiranju raketa.

Kopirati
Drag cursor here to close