Ima li straha?!

Stvoren 'predobar' program umjetne inteligencije, strahuju od zlouporabe

Razlog uznemirenosti je u tome što je računalni program, koji proizvodi odlomke teksta temeljem onoga što sam pročita, pomalo predobar u tome što radi - napominju u ovoj kompaniji.
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 02. 2019. u 09:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz istraživačke neprofitne kompanije OpenAI iz San Francisca (SAD) tvrde kako imaju 'opak' računalni sustav za generiranje teksta. 

Tzv. GPT-2, koji se "ponaša poput kameleona" predstavit će se zasad samo u nepotpunoj verziji. U Kompaniji tvrde da su "zabrinuti zbog moguće zlouporabe te tehnologije". 

-Razlog uznemirenosti je u tome što je računalni program, koji proizvodi odlomke teksta temeljem onoga što sam pročita, pomalo predobar u tome što radi - napominju u ovoj kompaniji. 

Naime, ozloglašeni sustav je sposoban osmišljavati "sintetički tekst izvrsne kvalitete". Njega bi, navodno, pojedinci mogli rabiti za kreiranje lažnih vijesti, oponašanje ljudi ili za prijevare i zlostavljanja na društvenim medijima, prenosi geek.hr

Program GPT-2 ima generator teksta s bazom podataka od 8 milijuna web stranica da ih apsorbira. Nakon pregleda je famozna AI mogla predstaviti nasumičan, ali uvjerljiv tekst. Teme su bile o slavnim osobama, klimatskim promjenama, nekom ratu ili o prozi. 

Dok neki drže kako je strah od prevelikih sposobnosti GPT-2 neutemeljen i kako se zapravo radi o samopromociji kompanije, OpenAI inzistira kako je razlog za zabrinutost opravdan. 

Smatraju kako kombinacija takvog programa koji stvara kvalitetne tekstove s programom koji generira slike nepostojećih osoba, može stvoriti pomutnju i pravu jednu pojavu lažnih vijesti na društvenim mrežama. 

S njima se baš i ne slaže računalni znanstvenik Christopher Manning sa Sveučilišta Stanford. Za njega je program kompanije OpenAI naprosto bolja verzija drugih generatora teksta te vjeruje kako mjesta za strah ne treba biti. 

Kopirati
Drag cursor here to close