Bio-cigle

Studenti proizveli cigle od ljudskog urina

"Pokazali smo kako se nešto što se smatra otpadom može iskoristiti za izradu daljnjih korisnih proizvoda. Ovaj postupak se može upotrijebiti bilo gdje", kazao je doktor sa Sveučilišta Cape Town Dyllon Randall
Sci-Tech / Tehnologija | 07. 11. 2018. u 20:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti iz Južnoafričke Republike proizveli su prve cigle na svijetu načinjene od – ljudskog urina.

Urin za ove jedinstvene bio-cigle su studenti iz Cape Towna prikupljali pomoću specijalno dizajniranih pisoara na fakultetu.  Potom su ga miješali s pijeskom i bakterijama.

Smjesa je zatim ulivena u posebne kalupe na sobnoj temperaturi i više nije bilo potrebno zagrijavanje. Nusproizvod cijelog postupka su dušik i kalij, oni su vrlo vrijedna gnojiva pa tako cigla nije jedino dobro proizašlo iz specijalnih pisoara.

"Pokazali smo kako se nešto što se smatra otpadom može iskoristiti za izradu daljnjih korisnih proizvoda. Ovaj postupak se može upotrijebiti bilo gdje", kazao je doktor Dyllon Randall, nositelj kolegija o kvaliteti vode i inženjerstvu Sveučilišta Cape Town.

Ideja da se urin rabi za izradu bio-cigli je bila testirana u Sjedinjenim Državama. Jedino što su pritom bile korištene sintetičke sirovine, tako da je ovo prvi put da se prilikom izrade koristio pravi ljudski urin.

Ove bio-cigle su izrađene pomoću prirodnog procesa zvanog taloženje mikrobnih karbonata, što je slično procesu formiranja školjki.

 Slobodni se pijesak kolonizira bakterijama koje proizvode ureazu te se potom miješa s urinom.

 Ureaza se u urinu lomi i tvori kalcijev karbonat koji stvrdne pijesak i omogućuje mu oblikovanje.

 I dok se konvencionalne cigle moraju zagrijavati na 1.400 stupnjeva Celzijevih (pri čemu se oslobađa nemala količina ugljikovog dioksida), bio-cigle ne traže zagrijavanje.

"Ako klijent poželi ciglu 40 posto čvršću od vapnenca, bakterije se mogu ostaviti da rade dulje pa stvore čvršću ciglu", pojašnjava Randall, kojeg prenose svjetski mediji.

Kopirati
Drag cursor here to close