Vuković

Strateški dokument digitalizacije u BiH star 15 godina?!

Uvođenjem digitalizacije, BiH bi bila u mogućnosti da zaposli između 5.000 i 6.000 mladih ljudi…
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 03. 2019. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u partnerstvu s GlobalGPS BH d.o.o., zajedničkim snagama su organizirali rad na programu razvoja informacionog društva BiH, s ciljem promocije bosanskohercegovačkog gospodarstva i podrške usklađivanju izvozno orijentiranim kompanijama u približavanju modernim tijekovima poslovanja i rada, kako u Europskoj uniji tako i u svijetu.

Osnovni zadatak organiziranja glavne konferencije ''Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva'', koja će se održati od 18. do 20. ožujka u Sarajevu, jeste napraviti presjek stanja u BiH kada je u pitanju digitalizacija i iskorištenost bh IKT industrije, te inicirati aktivnosti koje će pokrenuti promjene u društvu.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković kaže kako o digitalizaciji danas svi govorimo ali jako malo znamo.

''Naime, pristup digitalizaciji kao fenomenu može biti društveni, sociološki, tehnološki, znanstveni, gospodarski, ovisno u kojem kontekstu o istome govorimo. VTK se odlučila na jedan od početnih koraka, zapravo da vidimo gdje smo sada, koji je to investicijski potencijal ulaganja u ovu oblast u BiH, koja mjesta mogu dovesti do korištenja domaćeg proizvoda i pameti, kako unaprijediti poslovni ambijent brzinom poslovnosti, pristupom informacijama, pojeftinjenju određenih poslovnih procesa, te sveukupno povećanjem transparentnosti u poslovanju, a napose transparentnosti u odnosima s javnim i državnim tijelima. Sve zajedno povećava konkurentnost našeg proizvoda i tako poveća izvozne kapacitete BiH'', rekao je Vuković.

Cilj konferencije je u predviđena tri dana izložiti teme – stubove razvoja, na kojima su radili stručnjaci iz različitih sfera, kako bi se na što bolji način uspjelo objasniti gdje se trenutno nalazi Bosna i Hercegovina u smislu digitalizacije i informatizacije i kojim bi putem trebala ići da bi poboljšala digitalnu i informacijsku infrastrukturu, kako društva, tako i države.

''Prije svega napomenimo da je posljednji strateški dokument koji daje smjernice razvoja u tehnologizaciji i digitalizaciji star 15 godina, te kad uzmemo kao usporedni parametar razvoja suvremenih tehnologija u tom razdoblju, čini se da dosta zaostajemo. Naravno izrada određenog broja studija iz ovih oblasti je temelj za izgradnju novih Strateških smjernica u razvoju bh informacijskog društva, a ujedno i pokazatelj poroznih mjesta, u kojima gotovo nismo odmakli nikako, kako bi se pretvorila u potencijalno investicijska. U BiH pojedine kompanije su rame uz rame sa svjetskim kada je u pitanju automatizacija, robotizacija pa evo digitalizacija cijelog poslovnog procesa, sukladno čemu su te kompanije napravile konkurentne proizvode i vrlo su visoko na ljestvici izvoznih kompanija. Sve ovo su uradili vlastitim individualnim zalaganjima, a ne strateškim i ciljanim razvojem koji im je trebao osigurati i povoljan poslovni ambijent. Nažalost, s druge strane bilježimo velike zaostatke, a kako ne spadamo u zemlje masovne proizvodnje jedini izlaz je raditi na kvaliteti'', dodaje Vuković.

Digitalizacijom društva, navodi, uveli bismo tehnologije i alate u rad svih poduzeća i institucija, što bi našu zemlju značajno pomjerilo sa začelja ljestvica ove oblasti. Primjena  informacijsko-komunikacionih tehnologija u svim segmentima društva može osigurati jačanje konkurentnosti, povećanje efikasnosti i produktivnosti, lakši pristup informacijama i bazi podataka te efikasnije pružanje javnih usluga čime se potiče razvoj malih i srednjih poduzeća.

''Uvođenjem digitalizacije, BiH bi bila u mogućnosti da zaposli između 5.000 i 6.000 mladih ljudi čime bi se spriječio njihov odlazak iz zemlje, što je jedan od gorućih problema današnjice. Stoga je ključno da donositelji odluka i vlasti prepoznaju potrebu pokretanja procesa digitalizacije u BiH'', zaključuje Vuković.

Kopirati
Drag cursor here to close