Što se iza brda valja

Što to Apple sprema? U 6 mjeseci kupili su više od 20 kompanija

Apple je u procesu velike kupovine te su u posljednjih pola godine kupili između 20 i 25 kompanija, ponajviše zbog intelektualnog vlasništva i zaposlenika.
Sci-Tech / Tehnologija | 07. 05. 2019. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čini se da je Apple u posljednje vrijeme uhvatila šoping-groznica te Cook i ekipa konstantno kupuju kompanije. U posljednjih pola godina preuzeli su između 20 i 25 kompanija, rekao je šef Applea u nedavnom intervjuu za CNBC, no kako je riječ o manjim kompanijama, o tome nisu obavještavali javnost.

S obzirom na to da imaju veliku količinu keša, akvizicija manjih kompanija skoro se niti ne osjeti na njihovom računu, a kako je priznao Cook, u većini slučajeva glavni razlozi preuzimanja su intelektualno vlasništvo tih kompanija te talenti, odnosno zaposlenici.

Svima u Appleu jasno je da neće zauvijek moći zarađivati veliki novac prodajom hardvera, ponajviše iPhonea – što pokazuje i situacija na mobilnom tržište koje je u padu te se već sada trebaju pripremati za budućnost u kojoj će zarađivati i od usluga i servisa, javlja Zimo.co.

Trenutačno nije poznato kakve su kompanije preuzeli i kakvi su planovi s tehnologijom tih kompanija, tj. hoće li tu tehnologiju iskoristiti za razvoj neke nove usluge – npr. na temelju tehnologije kompanije Texture koju su preuzeli, predstavili su servis Apple News+ koji po mjesečnoj pretplati omogućuje pristup brojnim časopisima, dok su akviziciju Beatsa od oko 3 milijarde dolara pretvorili u servis za streaming Apple Music.

Inače, Cook je nedavno rekao da tijekom sljedećih pet godina namjeravaju investirati oko 350 milijardi dolara u američku ekonomiju, što uključuje i otvaranje novog kampusa i zapošljavanje oko 20 tisuća ljudi, a Cook kaže da, ako im ostane još novca, "vidjet će što još mogu napraviti".

Govoreći o akvizicijama, rekao je da kompanije prosječno kupuju svaka 2-3 tjedna – preuzimaju sve kompanije koje imaju neku stratešku svrhu za Apple.

Bit će zanimljivo pratiti poteze kompanije tijekom sljedećih mjeseci jer možda na krilima ovih preuzimanja Apple zaista planira neki novi proizvod ili uslugu s kojim će krenuti u osvajanje novih tržišta.

Kopirati
Drag cursor here to close