Digitalno doba

Što se krije iza najgoreg pada u povijesti Facebooka?

Problemi s Facebookom nisu samo izluđivali privatne korisnike, već i one kojima su društvene mreže posao.
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 03. 2019. u 19:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Problemi s prijavljivanjem, učitavanjem, slanjem poruka, objavom fotografija i videa samo su neke od poteškoća s kojima su se suočili korisnici Facebooka diljem svijeta.

Da problem nije ograničen samo na manji broj korisnika, pokazale su brojne objave na Twitteru, ali i frustrirani korisnici koji su, gdje god su mogli, prijavljivali probleme. 

Čak je i Facebook, koji inače ne reagira ako su problemi manjeg opsega, objavio kako su svjesni problema te istražuju što se točno događa.

No već nekoliko sati kasnije bilo je jasno da se radi o nečemu velikom. Vjerojatno najgorem padu Facebookovih servisa otkako ta društvena mreža postoji.

Nisu hakeri

Odmah su se pojavile teorije prema kojima se Facebook našao na udaru hakera te se servis srušio zbog DDoS napada.

Iako su hakeri u nekoliko navrata u prošlosti najavljivali pohod na Facebook, ovaj put to nije bio slučaj.

Facebook je odmah opovrgnuo takva nagađanja objavivši kako nije riječ o DDoS napadu. 

Foto: Bljesak.info / Facebook vam stvara probleme? Niste jedini! 

Da zaista nije problem u hakerima, potvrdili su i iz Netblocksa, neprofitne organizacije koja se bori za slobodan protok informacija na internetu. Njihovi podaci pokazuju da uzrok problemima nisu ni hakeri ni komunikacijska greška na internetu. 

Da još uvijek nije jasno što se točno dogodilo, a problemi još uvijek traju, potvrdio nam je i hrvatski stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić.

''Malo istražujemo, ali nemamo nikakve pouzdane informacije, a ono što se spekuliralo je opovrgao Facebook (DDoS napad) ili nezavisni stručnjaci (problemi s komunikacijom na nivou interneta)'', rekao je u razgovoru za Zimo.

Dok Facebook šuti, teorije zavjere cvjetaju

Već poslovično šutljivi Facebook, nakon inicijalnog priznavanja problema nije se više oglašavao. Kako problemi i dalje traju, iako u manjem opsegu, vjerojatno nećemo ni čuti ništa dok se cijela situacija ne riješi.

No dok to traje, razvijaju se teorije o tome što je moglo dovesti do problema takvih razmjera.

Neki nagađaju kako je Facebook krenuo u ujedinjavanje svojih platformi, kao što je to najavljeno prije nekoliko tjedana.

Podsjetimo, iz Facebooka su tad najavili objedinjavanje platformi Instagrama, Facebook Messengera i WhatsAppa, zbog, kako su istaknuli, bolje zaštite privatnosti korisnika.

Najava je odmah izazvala kontroverze i digla na noge zaštitnike privatnosti korisnika koji se boje da će tako Facebook dobiti opravdanje za objedinjavanje i razmjenu informacija o korisnicima.

Ništa strašno

Moramo se naviknuti na ovakve probleme, ipak živimo u digitalnom dobu

Charles Tendell, etički haker iz SAD-a, ističe kako razlog uopće ne mora biti ozbiljan.

Možda se radi o nečemu ekstremno malom, a što je moglo uzrokovati ovakav ispad. Možda je u pitanju samo dio lošeg koda. Možda je problem u nekom serveru, možda se pokvario čvrsti disk na određenom računalu, nagađa Tendell i dodaje: S tehničkog stajališta, to je jednostavno rezultat života u digitalnom dobu.

Što je s onima koji obavljaju posao preko društvenih mreža?

Problemi s Facebookom nisu samo izluđivali privatne korisnike, već i one kojima su društvene mreže posao. Što napraviti i kako si pomoći objasnila je Martina Gršković, direktorica Social odjela u agenciji 404.

''Poteškoće koje smo jučer doživjeli na Facebooku, Instagramu i Whatsappu nisu neuobičajene, događaju se puno češće nego što se primijeti. Social media manageri su to svakako osjetili i posao im je bio otežan, poneki postovi nisu se mogli objaviti, sadržaj se nije osvježavao, izbacivalo nas je s računa, nismo mogli odgovarati na poruke, poruke nisu prolazile'', prepričava Gršković.

''Važno je znati da je Facebook 'bugovita' platforma, tako da svaka promjena koju implementiraju rezultira otežanim korištenjem sučelja. Konkretno, rekla bih da jučerašnji problemi nisu rezultirali drastičnim gubicima, ali nisu prošli neprimijećeno. Primjerice, pad dosega na postovima je značajan, što nije mala stvar, pogotovo zato što je organski doseg na Facebooku minimalan. Isto tako, komunikacija je bila otežana jer nismo mogli odgovarati na poruke korisnicima u roku u kojem to činimo inače. Danas je već sve u redu, čekamo da se stabilizira doseg (i nadamo se tome čim prije) i jako smo znatiželjni saznati koja je to velika promjena koja je rezultirala ovakim poteškoćama. Kao i uvijek kad primijetimo neki bug ili probleme, obavijestili smo klijente i ne preostaje ništa drugo nego truditi se raditi u ovim okolnostima i čekati da se situacija popravi'', zaključila je Gršković.

Kopirati
Drag cursor here to close