Popularna jabuka

Što možemo očekivati od nove generacije iPhonea?

U utorak navečer po našem vremenu Apple će službeno predstaviti četiri telefona iz serije iPhone 13.
Sci-Tech / Tehnologija | 13. 09. 2021. u 09:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasine o novim modelima Appleovih telefona slušamo već mjesecima, a za nekoliko dana saznat ćemo koliko je u tim glasinama bilo istine.

U utorak u 19 sati po našem vremenu Apple će predstaviti novu generaciju iPhone, odnosno četiri modela iPhonea 13 koja ne bi trebala donijeti nikakvu revoluciju na mobilno tržište, već klasična poboljšanja koja će zasigurno kao i svake godine privući vojsku Appleovih obožavatelja koja s nestrpljenjem očekuju nove telefone.

Ono čemu se ne treba nadati od novih uređaja su nekakve promjene u dizajnu. Sva 4 modela (iPhone 13, 13 mini, 13 Pro te 13 Pro Max) bit će prilično slični kao i njihovih prethodnici.

Razlika bi jedino trebala biti u tzv. notchu, hardverskom urezu na gornjoj prednjoj strani telefona unutar kojeg je smještena kamera za snimanje selfija. U novoj generaciji, taj bi urez trebao biti nešto manji.

Još jedna od glasina koja je kružila, a tiče se dizajna, vezana je uz konektor za punjenje telefona. U Appleu, navodno, razmišljaju u potpunosti ukloniti taj konektor i omogućiti isključivo bežično punjenje i povezivanje telefona te bi već jedom ovogodišnjem modelu (Pro Max) mogli izbaciti Lightning port.

Hoće li se na to odlučiti ili će za isključivo bežično punjenje sačekati još koju godinu saznat ćemo u utorak.

Osim dizajna koji bi trebao ostati skoro pa identičan, promjene ne treba očekivati niti pri veličini ekrana - iPhone 13 mini trebao bi imati 5,4-inčni ekran, iPhone 13 i 13 Pro imat će ekrane dijagonale 6,1 inča, dok će model Max zadržati velikih 6,7 inča.

Dok bi dijagonale ekrana trebale ostati iste, možemo očekivati promjene oko frekvencije osvježavanja, no samo na Pro modelima koji će (možda) imati frekvenciju osvježavanja od 120Hz.

Također, spominje se i always-on ekran, što bi svakako pozdravili svi korisnici iPhonea, prenosi Zimo.

Svi modeli iPhonea 13 imat će novi (i naravno, najjači) Appleov procesor, što znači još brži rad, kao i još bolju grafiku, a tvrtka novitete priprema i za sve ljubitelje fotografija i videozapisa.

Ono o čemu mediji pišu jest mogućnost portretnog moda, odnosno fokus na objekt uz zamućenu pozadinu i za snimanje videa te novi sustav filtera za poboljšanje izgleda i boja snimljenih fotografija.

Također, spominje se i periskopska kamera koja će omogućiti fotografiranjem s još većim zumom, a bez povećanja izbočine same kamere, no moguće je da tu opciju ipak ugledamo na modelima iz 2022. Poboljšanja možemo očekivati i pri snimanju fotografija u slabijim svjetlosnim uvjetima.

Jedna od glasina o kojoj se piše u zadnje vrijeme odnosi se i na baterije. Njihov bi kapacitet u novoj generaciji iPhonea trebao biti još veći što, upozoravaju na Cnetu, ne mora značiti da će automatski baterija duže trajati.

Naime, to će ovisiti i ostalim poboljšanjima na telefonima (koja mogu utjecati na jaču potrošnju baterije) - npr. ekran veće frekvencije osvježavanja i always-on ekran mogli bi povećati potrošnju u odnosu na dvanaestice. Što se punjenja baterije tiče, možemo očekivati brže bežično punjenje, kao i mogućnost reverzibilnog punjenja, odnosno baterija iPhonea mogla bi (bežično) puniti i baterije drugih uređaja.

Još jedna potencijalna opcija koja je privukla puno pažnje korisnika jest satelitska komunikacija. Korisnici iPhonea tako bi mogli obavljati telefonske pozive i slati poruke čak i bez mobilne mreže. Nije poznato kome će i u kojim slučajevima biti dostupna ta opcija - vjerojatno samo u nekakvim hitnim slučajevima.

Također, službena najava novog iPhonea pokazala je da bi u utorak Apple mogao prikazati i neke novitete oko proširene stvarnosti u svojim telefonima.

Kopirati
Drag cursor here to close