Haris Plakalo

Što je sustav ETIAS i kako do EU vize?

Nakon ulaska Hrvatske u Schengen građane Bosne i Hercegovine od početka slijedeće godine očekuje i već nekoliko puta najavljivani sustav ETIAS
Sci-Tech / Tehnologija | 28. 02. 2020. u 10:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni tajnik Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo ocijenio je kako nakon ulaska Hrvatske u Schengen građane Bosne i Hercegovine od početka slijedeće godine očekuje i već nekoliko puta najavljivani sustav ETIAS, te da on nije otežavajuća okolnost kada je u pitanju sigurnost već prednost kako za samu Europsku uniju tako i za Bosnu i Hercegovinu.

''Već dvije godine se najavljuje početak rada sustava ETIAS, koji je s radom trebao početi ove, ali je prolongiran za početak sljedeće godine, kako bi se dalo vremena agenciji EU-LISA za potpuno uspostavljanje i funkcioniranje ovog sustava'', rekao je Plakalo u razgovoru za Fenu.

Smatra da je sustav ETIAS važan za sigurnost kako same Europske unije tako i Bosne i Hercegovine i u tom kontekstu ne može biti otežavajuća okolnost za građane Bosne i Hercegovine, iz razloga jer će i vlasti Europske unije ali i Bosne i Hercegovine znati s kojim osobama raspolažu, a koji eventualno iz određenih sigurnosnih razloga nisu dobili potvrdni odgovor o pristupanju i prohodovanju kroz 22 zemlje članice EU zatim Island, Norvešku, Lihtenštajn i Švicarsku.

To će dati još veću sigurnost u suradnji institucija Bosne i Hercegovine i Europske unije u pogledu razmjene podataka.

''Od važnih tehničkih procedura treba istaknuti da će popunjavanje formulara kao i njegovo plaćanje biti online stoga, će važno biti imati internet konekciju i mogućnost kartičnog plaćanja jer će cijena po formularu iznositi sedam eura. Ukoliko podnositelj dobije pozitivan odgovor o ulasku u EU, formular koji ulazi u bazu zemalja schengenskog prostora važit će tri godine, uz pridržavanje svih sporazuma o viznoj liberalizaciji kako u ovom slučaju Bosne i Hercegovine, tako i susjednih država nečlanica unije, a predviđeno je da odgovor stigne nakon nekoliko minuta na elektronsku adresu s koje su i dostavljeni podaci'', kaže Plakalo.

Dodaje da aplikanti koji dobiju negativan odgovor neće moći ući na prostor spomenutih zemalja, a sami kriteriji će biti naglašeni pred sami početak rada Europskog sustava za informacije i odobravanje putovanja.

''Sličan sustav već koriste i Sjedinjene Američke Države, stoga je ovo samo jedna od dodatnih sigurnosnih procedura koje Brisel planira implementirati u cilju jačanja sigurnosti EU'', naglasio je u razgovoru za Fenu generalni tajnik Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo.

Kopirati
Drag cursor here to close