Zrednije za klijente

Sređene i iza kamere - seksizam i na Zoomu

Trećina žena na Zoomu od šefova je dobila naredbu - 'Oblačite se seksipilnije, stavljajte puno šminke', dok su muškarci dolazili neobrijani u "običnim" majicama
Sci-Tech / Tehnologija | 25. 07. 2020. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanci i videopozivi na aplikaciji Zoom postali su "novo normalno" za mnoge zaposlenike za vrijeme pandemije i potpunog "lockdowna".

Iako korisni, brzi i jednostavni, sastanci na Zoomu nisu urodili plodom kada je upitanju obrana od seksizma. Naime, 35 posto žena reklo je kako su im, što muški, što ženski šefovi, naređivali da se oblače ljepše, seksipilnije i "otvorenije" kada su se palile kamere te da nose puno šminke i uvijek imaju dotjeranu frizuru.

Urednije za klijente

Ista razina "urednosti" i "sređivanja" od muških se kolega nije tražila, otkrilo je istraživanje u kojem je sudjelovalo 2000 žena, piše Metroportal.

Odvjetnica Danielle Parsons je rekla za Daily Mail: "Razočarava činjenica da još uvijek vodimo jedno te iste razgovore, posebno u vrijeme kada žene paralelno rade na visokim pozicijama, brinu se o djeci, o kućanstvu...".

Muški i ženski šefovi svojim su kolegicama govorili da će to "pomoći u osvajanju novog posla", " da će tako izgledati ljepše" te da "će klijentima biti ugodnije razgovarati s njima online ako su sređene od glave do pete".

Žene se moraju srediti, muški ne

Četiri od deset žena rekle su da su ti zahtjevi usmjereni prema njima ili drugim ženama iz njihovih timova, a da iste muškarci nisu dobili - na sastanke su dolazili neobrijani, u običnim polo majicama...

Istraživanje je pokrenuto od strane stručnjaka za zapošljavanje Slater i Gordon. Sudjelovalo je 2000 žena koje inače rade u uredima, "za stolom". Gospođica Parsons, koja radi u tvrtki, dodala je:

"Pogrešno je da menadžer ili bilo tko na položaju moći sugerira, čak i pristojno, ženi da se oblači seksipilnije i da pokazuje svoje tijelo".

"Ovome nije mjesto u modernom svijetu", rekla je i za kraj zaključila da je to ekstremno nepoštivanje žena u 21. stoljeću.

Kopirati
Drag cursor here to close