Kreće istraga

Spotify prijavio Apple Europskoj komisiji

Naplaćivanje provizije od 30% na cijenu pretplate kupljene putem App Storea Apple ugrožava pravednu tržišnu utakmicu i ilegalno utječe na konkurenciju, smatraju u Spotifyu
Sci-Tech / Tehnologija | 06. 05. 2019. u 18:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glazbeni servis Spotify izravni je konkurent Apple Musicu, no ima "nesreću" da mora koristiti Appleov App Store kako bi se probio do krajnjih korisnika.

Na toj platformi za prodaju aplikacija i pripadajućih im pretplata Apple ima potpunu kontrolu, te si uzima proviziju od čak 30% na svaku kupovinu.

Plati li korisnik 10 dolara za Apple Music, sav novac ide Appleu, no plati li isti iznos za Spotify, ta će kompanija dobiti tek 7 dolara. Da bi Spotify zaradio isto koliko i Apple mora povisiti cijene, a tada više neće biti konkurentan, javlja Bug.hr.

Zbog ove situacije koja značajno smanjuje mogućnosti konkurentima da se natječu s Appleom, Spotify je sredinom ožujka prijavio Apple Europskoj komisiji.

Svoje su prigovore jasno i javno iznijeli, te zatražili od EK da pokuša svojim pravilima "izravnati teren za igru" svim sudionicima glazbenog streaming tržišta.

Sada je Europska komisija odgovorila na njihov zahtjev i najavila da će kroz nekoliko tjedana pokrenuti službenu istragu protiv Applea.

Iako ona može trajati godinama, ako se pokaže da je kršio pravila Apple bi mogao dobiti kaznu u visini do čak 10% ukupnih godišnjih prihoda na globalnoj razini – što bi u slučaju ove kompanije moglo biti i preko 26 milijardi dolara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close