Prijelomi i ozljede

Softverska greška na romobilima izazvala kaos

Zbog, čini se, softverske greške, na nekim Limeovim električnim romobilima naglo se aktivirala kočnica tijekom vožnje, a neki od nesretnih vozača završili su u bolnicama s ozljedama.
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 01. 2019. u 16:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Način prijevoza po gradovima posljednjih se godina uvelike promijenio – taksiji se danas naručuju preko mobilnih aplikacija i možemo pratiti put vozača do mjesta s kojeg smo naručili vožnju, sve se više koriste i unajmljuju bicikli i električni bicikli, a 2018. godinu obilježili su električni romobili.

Vrijednost startupova koji su po SAD-u, a u posljednje vrijeme i u Europi počeli iznajmljivati električne romobile raste velikom brzinom. Već smo spominjali kako je jedan takav startup, Bird, kompanija koja je u najkraće vrijeme dosegla vrijednost od milijardu dolara.

No uz ovakav način prijevoza povezuju se i određeni problemi – ljudi ih često ostavljaju na ulicama, čime blokiraju prolaz ljudima na pločniku, nisu rijetki ni sudari s pješacima, a uvijek postoji mogućnost krađe i vandalizma.

Startup Lime, koji iznajmljuje električne romobile, te korisnici njihovih usluga u Švicarskoj krajem prošle godine naišli su na neočekivani problem zbog kojega su neki korisnici romobila završili u bolnici s prijelomima i ozljedama.

Do ozljeda je došlo kada su romobili koje su vozili sami naglo zakočili, zbog čega su vozači završili na tlu – jedan je korisnik slomio lakat nakon što je "katapultiran" s romobila koji je naglo zakočio (sreća u nesreći, pao je baš ispred bolnice), drugi vozač romobila iščašio je rame kada je romobil zakočio pri brzini od 25 km/h, dok je jedan Švicarac nakon pada zadobio posjekotine i masnice, javlja Zimo.co.

Nakon tih incidenata iz Limea su obavijestili da će na određeni period prekinuti s uslugom iznajmljivanja romobila u Švicarskoj kako bi istražili u čemu je problem i riješili ga. Vjerojatno je riječ o softverskom problemu nakon nadogradnje – tijekom vožnje može doći do ponovnog pokretanja softvera i aktivacije sustava za sprječavanje krađe, odnosno do (neočekivanog i) naglog zaustavljanja.

Trenutačno nije poznato kada će njihova usluga ponovno biti dostupna u Baselu i Zürichu, švicarskim gradovima u kojima se mogu iznajmiti njihova vozila, a kada skuteri ponovno postanu dostupni, Lime će kao ispriku korisnicima omogućiti besplatnih 15 minuta vožnje na romobilima.

Kopirati
Drag cursor here to close