5G sve rašireniji

Smartphone tržište u 2021.: Savitljivi telefoni bit će jeftiniji

U godini koja je tek počela ne treba očekivati neku revoluciju na mobilnom tržištu, no sigurno je da neće nedostajati zanimljivosti.
Sci-Tech / Tehnologija | 06. 01. 2021. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Niti pandemija prošle godine nije uspjela zaustaviti napredak na mobilnom tržištu te su, uz manja zakašnjenja, mobilne kompanije uspjele predstaviti svoje top-modele.

Qualcomm je početkom prosinca predstavio i posljednju generaciju svog najjačeg mobilnog čipseta (Snapdragon 888) koja će pokretati većinu ovogodišnjih top modela tako da se prošlogodišnji epidemiološki problemi ne bi trebali osjetiti na mobilnom tržištu pri predstavljanju novih modela.

Što sve možemo očekivati u ovoj godini, kakve nove modele i tehnologije, objavili su na stranici Android Authority.

Cjenovno prihvatljivi savitljivi telefoni - potražnja za telefonima sa savitljivim ekranima i dalje nije velika te su mnogima oni i dalje preskupi.

Novi su modeli sve kvalitetniji i izdržljiviji, a osim daljnjeg napretka tehnologije, ono što možemo očekivati jest predstavljanje jeftinijih modela, javlja Zimo.

Naravno, jeftiniji ne znači i jeftini te analitičari pretpostavljaju kako će cijena takvih modela iznositi između 800 i 1200 dolara. Uređaji s tom cijenom neće imati najjači hardver, već možemo očekivati procesor i hardver srednje kategorije.

Podrška za 5G - mobilna mreža nove generacije dostupna je u sve većem broju zemalja te već ove godine možemo očekivati veliki broj telefona koji će imati podršku za 5G.

To se ne odnosi samo na najjače modele, već taj trend očekujemo i među telefonima srednje i niže kategorije koji će također imati podršku za 5G. Qualcomm je tako prije nekoliko dana predstavio čipset Snapdragon 480 zahvaljujući kojem će i jeftiniji modeli (u cjenovnom rangu između 150 i 250 dolara) imati 5G.

Ekrani veće frekvencije osvježavanja - jedan od većih ovogodišnjih trendova na mobilnom tržištu su ekrani veće frekvencije osvježavanja od 90, 120 ili 144 Hz. S takvim je ekranima surfanje brže i fluidnije, pogotovo tijekom skrolanja stranica/društvenih mreža i igranja videoigara.

Vjerujemo kako će ekrani s većom frekvencijom osvježavanja postati standard u 2021., komentirali su na stranici Android Authority.

Kamere ispod ekrana - ZTE je prva kompanija koja je predstavila smartphone s kamerom skrivenom ispod ekrana - dakle, nema notcha ili rupice u zaslonu, već je kamera nevidljiva.

Recenzije telefona kažu da se na kvaliteti takvih kamera još treba raditi, no za očekivati je da će tijekom 2021. kamere skrivene ispod ekrana postati sve prisutnije na tržištu.

Snimanje 8K videozapisa - opcija snimanja 8K videozapisa već je dostupna na nekim telefonima najveće kategorije, a kako sve više čipseta podržava snimanje 8K videa, za očekivati je da će brojni modeli predstavljeni ove godine također imati tu mogućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close