Corona App

Dostupna aplikacija za praćenje izloženosti osobama zaraženim koronom

Zahvaljujući toj tehnologiji, države će moći razvijati aplikacije koje će ljude obavještavati ako su bili u kontaktu s osobama zaraženim koronavirusom.
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 05. 2020. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko nam tehnologija za praćenje kontakata zaraženih osoba može pomoći u sprječavanju širenja koronavirusa? Odgovor na to pitanje mogli bi dobiti tijekom sljedećih mjeseci, no na temelju nekih dosadašnjih primjera ne treba biti preoptimističan.

Prvo, za uspjeh njena korištenja potrebno je da je prihvati i koristi što više ljudi, što će biti problematično jer mnogi su u strahu da će ih s tom tehnologijom države moći pratiti, a drugo pitanje je koliko je sama tehnologija uspješna.

Npr. takva se aplikacija već neko vrijeme koristi na Islandu, a iako je pomogla u identifikaciji nekih kontakata zaraženih osoba, pokazalo se da je i dalje tradicionalan način kontaktiranja i izolacije osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima najbolji i najučinkovitiji način sprječavanja širenja zaraze, javlja Zimo.

Praćenje kontakata putem aplikacija uskoro bi trebala postati dostupno većem broju država zahvaljujući suradnji Applea i Googlea čija je tehnologija namijenjena telefonima koje pokreće Android i iOS napokon postala dostupna. Već 22 zemlje i nekoliko američkih saveznih država izrazili su želju za razvojem aplikacija baziranih na toj tehnologiji, dok je dio država (uključujući i Hrvatsku) najavio razvoj vlastitih aplikacija koje će omogućiti praćenje kontakata zaraženih osoba.

Softver na kojem rade Apple i Google baziran je na bluetoothu - ako je osoba provela određeno vrijeme u blizini druge osobe za koju se naknadno uspostavi da boluje od bolesti COVID-19 (naravno, i ako obje osobe koriste tu tehnologiju), dobit će obavijest da je bila u kontaktu sa zaraženom osobom.

Aplikacije i automatski sustav obavijesti izloženosti zaraženim osobama, dakle, neće zamijeniti klasičan način praćenja i izolacije kontakata, već bi samo trebale poboljšati cijeli proces, a sve s ciljem usporavanja širenja koronavirusa. Iz Googlea i Applea kažu kako će ključ za uspjeh tehnologije biti u što većoj prihvaćenosti aplikacija od strane korisnika te poseban naglasak stavljaju na snažnu zaštitu privatnosti jer je korištenje potpuno anonimno, što bi trebalo ohrabriti ljude na njihovo korištenje.

Ipak, prema onome što možemo vidjeti dosad, pitanje je koliko će takve aplikacije imati smisla jer se pokazalo da neke aplikacije koje već postoje koristi jako mali broj ljudi - npr. u američkoj saveznoj državi Utah takvu aplikaciju koristi manje od 2 posto ljudi, dok je u Sjevernoj Dakoti koristi oko 4 posto. U Islandu je situaciju puno bolja i koristi je čak 40 posto stanovnika te zemlje, no pokazalo se da je učinak tehnologije ipak manji nego se očekivalo.

Kopirati
Drag cursor here to close