Palac gore!

Slomljene revolucije i kruh bez motike: Što nam je lajk učinio od života?

''Bosna i Hercegovina, odnosno Balkan, nikad nisu bili poznati kao društveno aktivan teritorij. Tako da, lajk, odnosno društvene mreže, nisu krivci zato što smo mi pasivni'', izjavljuje Puhalo.
Sci-Tech / Tehnologija | 22. 11. 2018. u 11:34 L.R. / A.G.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi ne znamo koristiti društvene mreže na pravi način, ako imamo za cilj napraviti promjenu u društvu'', izjavio je za Bljesak.info psiholog Srđan Puhalo.

Međutim, društvene mreže se više ne koriste za promjenu u društvu, nego za ostvarivanje profita i osobne promidžbe, što dokazuju i poznati influenseri fotografiranjem i reklamiranjem privatnog života. Za njih su društvene mreže neizostavni dio života, a lajk nešto bez čega se ne može.


Puhalo smatra kako ne možemo napraviti revoluciju u društvu sjedeći za računalom i očekivati da će se s tisuću lajkova promijeniti vlas. Dodao je kako je  ''još jedan od krivaca naša demokratska nekultura, odnosno, nepostojanje građanske svijesti za akciju, a druga stvar zavisi od toga što mi očekujemo od društvenih mreža''.

''Bosna i Hercegovina, odnosno Balkan, nikad nisu bili poznati kao društveno aktivan teritorij. Tako da, lajk, odnosno društvene mreže, nisu krivci zato što smo mi pasivni'', smatra Puhalo.

Svjedoci smo čestih ''revolucija'' na društvenim mrežama koje svoju uspješnost mjere samo brojem lajkova, ali ne i stvarnim promjenama – bio to stvarni izlazak na ulice ili upućivanje neke inicijative nekom nadležnom tijelu koje u rukama drži problem. Primjer za to je bunt zbog trošarina na gorivo i more lajkova koji su zapeli na društvenim mrežama, ali su izostali izlasci onih koji su za akciju ''podigli'' palac.


No, lajk, iako u većini slučajeva predstavlja samo nestvarnu podršku, nekima mnogo znači.

Tako Mia Kozo, mostarska influenserica, ambasadorica brandova i proizvoda, kojih je i sama veliki ljubitelj, objašnjava kako je za nju lajk velika stvar.

''Značenje jednog lajka za mene je veliko. Svaki lajk doprinosi značaju i popularnosti onoga što želim izraziti, te da sam dosegla do svojih pratioca. Upravo preko toga vidim svoj utjecaj'', izjavila je Mia.

Međutim, s Miom ne dijeli mišljenje sarajevska blogerica Zerina Šemsović Suyabatmaz, tvrdeći da lajk za nju nema nikakvo značenje.

''Za mene je lajk apsolutno nevažan jer sam se ovim poslom počela baviti davno, kada nije bilo puno influensera, ali sigurno je mnogima bitno koliko će se svidjeti ljudima sadržaj koji im plasiraju'', rekla je Zerina, te dodala, da mnogi žele biti primjećeni na internetu, kako bi upravo lajkom izgradili samopouzdanje u virtualnom svijetu.

 
 
 
View this post on Instagram

C a s u a l Ohh sun, please stay with us a little bit longer #deichmannschuhe #deichmann #deichmannadria #autumnootd #lovelybags

A post shared by Zerina Šemsović Suyabatmaz (@mademoiselle0101) on

Podsjećamo,  kako društvene mreže u velikoj mjeri utječu na razvoj depresije, koja, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, postaje bolest budućnosti.

Broj korisnika društvenih mreža iz dana u dan raste, a čak 1,7 miliona građana Bosne i Hercegovine koristi društvene mreže, objavio je Digital Global. Glavni uzrok je sve veća dostupnost pametnih telefona i jeftinijeg pristupa mobilnom internetu.

Facebook je ove godine proslavio 14. rođendan i baš kako on stari, stare i njegovi korisnici. Naime, starija populacija općenito kasni što se tiče tehnoloških trendova, a većinom se priključuju Facebooku kako bi mogli biti u stalnom kontaktu sa svojom obitelji.

 

No, trend u kojem mlađi korisnici okreću leđa Facebooku prisutan je već godinama. Njima su mnogo interesantniji Snapchat i Instagram kojeg je Facebook kupio 2012. godine. U našoj zemlji poseban rast zabilježio je Instagram. Prema podacima agencije etrade.ba, Instagram u BiH koristi ukupno 130.000 ljudi od čega 42 posto muškaraca i 58 posto žena. Većina njih se, sigurni smo, raduje svakom lajku zbog kojeg su spremni otvoriti širom vrata svoje intime.

Jedna od njih je i poznata Hrvatska lifestyle blogerica Ella Dvornik, koja ima gotovo 350.000 pratioca na Instagramu. Tajna uspjeha je, kako kaže, upravo dati ljudima prostora da uđu u vaš privatni život i upravo im time pokazati da niste dosadni.


''Teško je, ali posao je super jer ti, u jednu ruku, daje luksuza da biraš kada želiš raditi, a kada ne. Ono što se zna desiti jeste da ležiš dva dana u krevetu, i ništa ne radiš, pa ti se nagomila posla. Problem je u tome što posao kojim se bavim nalaže da sam sama sebi šef, tako da moj posao nije od 9 do 17.00, nego može biti i 24 sata, a može se desiti da tri dana ne radite apsolutno ništa'', izjavila je Ella, gostujući u Direktu televizije RTL.

Kopirati
Drag cursor here to close