Zbog belgijskog zakona

Sjedište NATO-a i EU bez Huaweijeve 5G opreme

Promjene u stavu belgijskih telekoma važne su jer je u toj zemlji sjedište NATO-a te izvršnih institucija i parlamenta Europske unije.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 10. 2020. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveći belgijski telekom operater Proximus objavio je da će svoju opremu kineskog proizvođača Huaweija postupno zamijeniti proizvodima finskog dobavljača Nokia i švedskog Ericssona.

Ista izjava došla je i iz Orange Belgija tako da jedino treći belgijski operater za sada ostaje na kineskoj opremi, naime najmanji belgijski telekom Telenet Liberty Group još se nije izjasnio o promijeni dobavljača. Njegov glavni dobavljač je kineski ZTE.

Telenet Liberty Groupje najavila kako će svoje planove o 5G mreži objaviti u prvoj polovici 2021. godine.

Do sada su se i Proximus i Orange Belgija potpuno oslanjali na Huawei za 4G i ranije generacije mrežne opreme, Orange Belgija od 2007. a Proximus od 2009. godine.

Inače, Orange Belgija i Proximus od prošle godine imaju sporazum o dijeljenju mreže, javlja Bug.

Promjene u stavu belgijskih telekoma važne su jer je u toj zemlji sjedište NATO-a te izvršnih institucija i parlamenta Europske unije.

Kako navode mediji koji su objavili informacije o promjeni dobavljača telekomunikacijske opreme belgijskih telekoma izbor je posljedica tehnoloških, operativnih i financijskih kriterija no glavni razlog je sigurnosni. Iz Huaweija su gubitak poslova u Belgiji obrazložili kao rezultat slobodnog tržišta.

Takvim stavom svojih telekoma Belgija se priključila nizu zemalja koje isključuju kinesku opremu iz telekomunikacijske infrastrukture u Kanadi (Bell Canada i Telus Corp), Velikoj Britaniji (BT, Telefonica), Australiji, Novom Zelandu, Indiji… Ozbiljna ograničenja za kinesku 5G tehnologiju uvele su i Francuska te Italija a slična odluka najavljuje se i u Njemačkoj.

Nokia i Ericsson glavni su dobitnici na tržištu telekomunikacijske opreme uslijed sve snažnijeg pritiska iz SAD za isključivanjem najvećeg svjetskog proizvođača telekomunikacijske opreme. Uz politički pritisak iz Washingtona na telekome utječe i sve veća zabrinutost za Huaweijevu sposobnost proizvodnje opreme nakon što im je onemogućena kupnja čipova američkih proizvođača.

Kopirati
Drag cursor here to close