Facebookova kriptovaluta

Šef Facebooka pokušat će Kongres uvjeriti da je Libra "ključna za američki primat na financijskom tržištu"?

Članovima Kongresa baš i ne odgovara da se Facebook pretvori u financijsku instituciju, što bi izdavanjem libre zapravo postao. To je i jedan od razloga zašto žele ispitati Zuckerberga prije no što mu odobre bilo kakvu dozvolu za projekt Libra.
Sci-Tech / Tehnologija | 23. 10. 2019. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mark Zuckerberg izbjegava bilo kakvo svjedočenje pred istražnim tijelima. Dovoljno je prisjetiti se cijelog niza istraga koje su se vodile protiv Facebooka nakon izbijanja afere Cambridge Analytica. Tada je Zuckerberg osobno svjedočio samo pred Kongresom.

Danas će to iskustvo ponoviti, ali zbog ponešto drugačije teme. Naime, pred kongresnim odborom za financije Zuckerberg će odgovarati na pitanja o projektu Libra i izdavanju kriptovalute.

Uoči samog svjedočenja objavljen je pripremljeni govor koji će Zuckerberg pročitati pred predstavnicima odbora, a koji bi trebao dati uvod u njegovo svjedočenje.

Tako će istaknuti kako bi izdavanje Libre osiguralo "američki primat na financijskom tržištu, ali i demokratske vrijednosti diljem svijeta", javlja Zimo.

Zuckerberg će se u svom govoru dotaknuti i činjenice da neke druge zemlje diljem svijeta već rade na izdavanju vlastite kriptovalute.

Libra će biti vezana najviše uz dolar... Ako Amerika ne inovira, naš financijski primat nije garantiran, stoji u bilješkama.

No članovima Kongresa baš i ne odgovara da se Facebook pretvori u financijsku instituciju, što bi izdavanjem libre zapravo postao. To je i jedan od razloga zbog kojeg žele ispitati Zuckerberga prije no što mu odobre bilo kakvu dozvolu za projekt Libra.

Toga je svjestan i Zuckerberg, zbog čega će posebno istaknuti da Libra Association nema nikakve veze s Facebookom.

Libra Association nezavisna je i mi ju ne kontroliramo. Facebook neće biti dio lansiranja sustava plaćanja Libra sve dok američki regulatori ne daju zeleno svjetlo za to, istaknut će Zuckerberg te dodati kako je budućnost libre u rukama Libra Associationa, ne Facebooka.

Čak će se dotaknuti i optužbi kako izdavanjem libre zapravo želi stvoriti paralelni monetarni sustav koji bi mogao zamijeniti dolar.

Postavlja se pitanje hoće li libra zamijeniti samostalnu valutu i je li prikladno da privatne kompanije budu uključene u ovakav oblik inovacije. Želim biti jasan - ovo nije pokušaj stvaranja samostalne valute. Kao i postojeći sustavi plaćanja na internetu, ovo je način da ljudi prebace novac, stoji u Zuckerbergovim bilješkama.

S obzirom na to da su se u posljednjih nekoliko tjedana iz projekta Libra povukli neki veliki igrači, koji imaju svoje sustave plaćanja (poput PayPala), bit će zanimljivo čuti što će predstavnici Kongresa reći na ove Zuckerbergove tvrdnje.

Također, bit će zanimljivo i čuti koliko je Zuckerberg zapravo otvoren u otkrivanju Facebookovih planova s librom.

Kopirati
Drag cursor here to close