Znak promjena na tržištu

Samsung i Apple potpisali partnerstvo koje nitko nije očekivao

Novi modeli Samsungovih pametnih TV-a, kao i prošlogodišnji modeli, imat će podršku za Appleov iTunes Movies & TV Shows i AirPlay 2.
Sci-Tech / Tehnologija | 08. 01. 2019. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada se Apple i Samsung spomenu u istoj rečenici, za mnoge prva će pomisao biti tužbe vezane uz kršenje patenata ili konkurencija ovih kompanija na tržištu pametnih telefona.

No, osim što su veliki konkurenti koji se međusobno optužuju za kršenje patenata (što pokušavaju dokazati sudskim putem), Apple i Samsung su i partneri koji su dobro svjesni da suradnjom obje kompanije mogu profitirati.

Npr. Apple je u svojim telefonima, među inim, godinama koristio Samsungovu tehnologiju pa su ove kompanije u nedjelju najavile novu suradnju koja je prilično neočekivana, piše Zimo.co.

Budući modeli Samsungovih pametnih televizora imat će podršku za iTunes Movies & TV Shows i AirPlay 2, odnosno na njima će se moći pristupati sadržaju kupljenom putem iTunesa te će vlasnici iPhonea i iPada moći gledati sadržaj sa svojih uređaja na Samsungovim televizorima.

Stariji potpredsjednik odjela softvera i usluga u Appleu Eddy Cue u objavi za javnost izrazio je zadovoljstvo ovim partnerstvom koje će vlasnicima iPhonea, iPada i Macova omogućiti uživanje u sadržaju i "na najvećim ekranima u kući".

Ovo je najbolji pokazatelj promjena na tržištu i promjena samog Applea koji surađuje s jednim od najvećih rivala (ako ne i najvećim rivalom) kako bi što većem broju ljudi omogućio pristup svojim uslugama, komentirali su na CNBC-u.

Također, ovo bi mogao biti još jedan korak prema TV servisu kojeg priprema Cookova kompanija – službenih informacija nema, no gotovo je sigurno da bi Apple već tijekom ove godine mogao najaviti servis sličan Netflixu, zbog čega je kompaniji iznimno bitno da njihov sadržaj bude dostupan na što većem broju uređaja, prenosi Zimo.co.

Osim na Samsungovim televizorima, iz Applea su najavili kako će podršku za AirPlay 2 dobiti i televizori drugih velikih i poznatih proizvođača, no još nisu objavili imena tih kompanija.

Iako sadržaj s iTunesa nije dostupan u Hrvatskoj, ove će informacije sigurno razveseliti i brojne vlasnike Appleovih uređaja u Lijepoj Našoj jer će filmove, glazbu i slike u kojima sada mogu uživati samo na Appleovim uređajima uskoro moći gledati i na televizorima drugih proizvođača bez potrebe za kupovinom dodatnog hardvera, odnosno Applea TV-a.

Kopirati
Drag cursor here to close