Kineski div

SAD nameće nove sankcije Huaweiju

SAD ocjenjuje da je kompanija prijetnja sigurnosti njegove zemlje zbog povezanosti s kineskom vladom, što Huawei niječe.
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 08. 2020. u 18:40 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države su u ponedjeljak objavile da pooštravaju sankcije prema kineskom telekomunikacijskom divu Huaweju, proširivši ih na 38 njegovih podružnica kako bi mu ograničili pristup američkoj tehnologiji, navodi se u priopćenju američkog ministarstva trgovine.

Donald Trump je kinesku grupaciju nazvao "špijunom" u telefonskom razgovoru za Fox News, piše Hina.

Trumpova administracija predbacuje Huaweju da se svojim inozemnim podružnicama koristi kako bi zaobišao sankcije.

SAD ocjenjuje da je kompanija prijetnja sigurnosti njegove zemlje zbog povezanosti s kineskom vladom, što Huawei niječe.

Huwei i njegove podružnice su "pojačali napore kako bi nabavili najsuvremenije poluvodiče razvijene i proizvedene pomoću američkih informatičkih programa i tehnologije kako bi ostvarili političke ciljeve kineske Komunističke partije", rekao je ministar trgovine Wilbur Ross u priopćenju.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da Trumpova administracija smatra Huawei "vojnim ogrankom kineske Komunističke partije zaduženim za nadzor", navodi se u odvojenom priopćenju.

Ove se nove sankcije uvode radi "zaštite nacionalne sigurnosti SAD-a, privatnosti naših građana i cjelovitosti naše infrastrukture 5G od štetnog utjecaja Pekinga", dodao je.

Washington želi spriječiti Huawei i druge kineske dobavljače da kontroliraju tržište novih tehnologija i mrežu 5G.

Huwei kojim je već godinu i pol zaokupljena Trumpova administracija, na američkoj je crnoj listi kako ne bi mogao pribaviti tehnologije "made in USA" koje su mu prijeko potrebne u proizvodnji telefona.

Sukobi Kine i SAD-a zaredali su nakon povijesnog trgovinskog ugovora potpisanog u siječnju koji je trebao smanjiti napetosti, piše Hina.

"Kina nam je napravila strašne stvari. Moglo ih se zaustaviti. Suzbili su bolest koju zovem kineski virus. Spriječili su njegovo širenje u Kini, ali ne i njegovo širenje na SAD i na ostatak svijeta", požalio se Donald Trump u ponedjeljak.

Kopirati
Drag cursor here to close