Veliki test

SAD će testirati kako bi funkcionirali bez GPS-a

Oslanjanje na navigacijske satelite konstelacije GPS ključno je za mnoge industrije te za nacionalnu i ekonomsku sigurnost države, a njihove signale je relativno lako poremetiti.
Sci-Tech / Tehnologija | 13. 02. 2020. u 17:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američke vlasti donijele su odluku da će testirati kako bi njihova država, industrija, vojska i druge grane ekonomije i države funkcionirale u slučaju da dođe do "ispadanja" satelitskog navigacijskog sustava Global Positioning System (GPS).

Američki Kongres već je ranije ocijenio kako je riječ o iznimno bitnom sustavu o kojem ovisi američka nacionalna i ekonomska sigurnost, a da je njegove signale relativno lako poremetiti ili njima manipulirati.

Podsjetimo, ovih dana doznalo se i kako ruski sateliti prate neke američke špijunske satelite, nova grana Oružanih snaga, Space Force, već se bavi metodama za "ratovanje" u svemiru i zaštitu od prijetnji u toj domeni, pa je logično zaključiti da se SAD spremaju i za slučaj napada na njihove satelite iz konstelacije GPS, piše Bug.hr.

Vlasti su sada donijele plan prema kojem će se tijekom narednih godinu dana provesti veliki test ranjivosti infrastrukture. U sklopu njega bit će ispitano kakav bi bio utjecaj nestanka GPS signala ili vanjske manipulacije njime.

Još od 2004. godine SAD razvijaju plan za zemaljsku alternativu GPS signalu. Izvor signala bile bi telekomunikacijske mreže na tlu koordinirane putem optičkih veza, pa bi davale i do tisuću puta preciznije signale nego sateliti.

GPS je ključan za funkcioniranje kako navigacije u vojne i civilne svrhe, tako i vremenske prognoze brojne mobilne aplikacije, financijske usluge, i nebrojene druge sustave. Smatra se da bi gubitak signala s GPS satelita u 30 dana uzrokovao gubitke za ekonomiju SAD-a na razini od 30 do 45 milijardi dolara, piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close