Razgovor Trumpa i Cooka

S novim carinama Apple će postati manje konkurentan na tržištu smartphonea

Cook je Trumpu iznio snažne argumente oko štete koju bi Apple pretrpio nametanjem novih carina koje bi utjecale na cijenu proizvodnje iPhonea.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 08. 2019. u 13:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojni potezi koje je u posljednje vrijeme poduzeo prvi čovjek SAD-a Donald Trump uzburkali su tehnološko tržište, a posebno tržište pametnih telefona.

Stavljanjem Huaweija na crnu listu kompanija s kojima američke kompanije ne smiju surađivati u jednom je danu uništio kineske ambicije o skorašnjem preuzimanju liderske pozicije na tržištu smartphonea, no nametanjem carina na kinesku robu nije pomogao najvećoj američkoj mobilnoj kompaniji, Appleu.

Ipak, nakon što je nedavno naredio nametanje carina u vrijednosti od 10 posto na dodatnih 300 milijardi dolara uvozne robe iz Kine, nedavno je promijenio mišljenje pa je za neke proizvode ipak odgodio uvođenje dodatnih carinskih nameta do sredine prosinca, javlja Zimo.co.

Stručnjaci su zabrinuti koliko će takve carine koje se direktno dotiču i tehnoloških kompanija i popularne potrošačke elektronike, od telefona do igraćih konzola, utjecati na potrošnju tijekom blagdanskog razdoblja jer bi novi nameti značili i veće cijene proizvoda, zbog čega bi potrošnja mogla biti manja od očekivane.

Jedna od kompanija na koje će nove carine utjecati jest i Apple te je izvršni direktor Tim Cook prošli tjedan razgovarao s Trumpom oko novih carina i kako bi one mogle utjecati na kompaniju. Naime, dodatni nameti utjecali bi i na Appleove telefone koji kompaniji donose najveću zaradu, što bi se odrazilo na njihove prihode, ali ih stavilo u nepovoljan položaj u odnosu na najvećeg konkurenta na tržištu telefona – Samsung.

S obzirom na to da Samsung ne mora platiti carine koje bi morao platiti Apple, smanjila bi se konkurentnost američke kompanije, no do toga ipak neće doći, barem ne do 15. prosinca tako da se nove carine neće odnositi na nadolazeće nove modele iPhonea.

Cook je, kako je rekao Trump, iznio snažne argumente o utjecaju carina na njihovo poslovanje, a iako će iPhone (trenutačno) ostati pošteđen, carine će pogoditi neke druge Appleove proizvode poput sve popularnijih slušalica AirPods, pametnog zvučnika HomePod i određenih modela računala.

Osim o Appleu, Trump je prošlog tjedna govorio o Huaweiju kojem danas ističe privremena dozvola koja im je omogućili nastavak suradnje s američkim kompanijama – očekuje se da će dobiti novu privremenu dozvolu u trajanju od tri mjeseca, no američki predsjednik jučer je ponovno rekao kako ne želi imati posla s Huaweijem koji predstavlja "nacionalu sigurnosnu prijetnju".

Kopirati
Drag cursor here to close