Rostec

Rusko vojno odijelo nove generacije štitit će od metaka kalibra .50

Ruska državna kompanija Rostec najavila je razvoj naprednog vojnog zaštitnog odijela koje bi vojnike u budućnosti trebalo moći zaštititi od moćnih metaka iz neprijateljskih strojnica.
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 02. 2021. u 21:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski Rostec, državna kompanija koja se primarno bavi izradom visokotehnoloških rješenja u vojne svrhe, objavila je da će s partnerima razviti naprednu borbenu zaštitnu opremu.

Ona bi trebala u budućnosti štititi njihove vojnike od snažnijih projektila ispucanih iz strojnica, među ostalim.

Riječ je o četvrtoj generaciji zaštitne vojne uniforme Satnik, a na razvoju iste radit će i koncern Kalašnjikov te druge istraživačke i znanstvene institucije pod kontrolom Ruske Federacije.

Krajnji cilj projekta jest osnovati skupinu koja će razvijati i proizvoditi tehnološki naprednu vojnu opremu za razdoblje oko 2035. godine.

U te svrhe bit će korištena najnovija tehnološka rješenja, roboti, kao i moderna znanstvena postignuća – a sve kako bi ruski vojnici imali na raspolaganju taktičku opremu spremnu za izazove budućnosti, javlja Bug.

Iz Rosteca su šturi u najavama novog zaštitnog odijela, no njihov šef Sergej Čemezov izjavio je da bi četvrta generacija Satnika (nasljednika modela Ratnik) trebala biti "laka kao pero", te da će se prilagođavati tijelu vojnika.

Imat će ugrađene posebne oklopne ploče, bolje od svih postojećih, koje bi trebale biti u stanju zaustaviti čak i metak kalibra .50 – što je projektil promjera 13 milimetara kakve ispaljuje poznata strojnica M2 Browning.

Metak ovog kalibra ispaljen s udaljenosti do čak 2 kilometra inače može probiti zaštitu lakog oklopnog vozila. Ako je vjerovati Čemezovu, vojnik odjeven u oklopljeno odijelo Satnik, izravno pogođen kalibrom .50, trebao bi preživjeti – tj. nova ruska pancirka spasit će mu život.

Tajna je, navodno, u naprednim materijalima i novim polietilenskim vlaknima koja ne samo da će zaustavljati projektile brzine do 670 km/h, nego će apsorbirati i njihov udarni puls te će tako spriječiti obično fatalne ozljede unutarnjih organa. Odijelo Satnik možda će imati i aktivne dijelove, poput onih za kamuflažu ili titanski robotski egzoskelet, na čijem se razvoju također radi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close