Ruska vojna industrija započela serijsku proizvodnju mlaznih motora za Su-57

Ruska vojna industrija započela serijsku proizvodnju mlaznih motora za Su-57

Sci-Tech / Tehnologija | 28. 04. 2019. u 22:57 Bljesak.info / Russia Beyond

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska zrakoplovna vojna industrija je u serijsku proizvodnju pustila mlazni motor "prve etape" AL-41F1 koji će se koristiti za kompletiranje višenamjenskih lovačkih zrakoplova pete generacije Su-57.

Naglašavamo da je za vrijeme opitno-konstruktorske faze rada na motoru proizvedeno ukupno 38 jedinica, od čega je njih 30 namijenjeno za testiranje lovačkih aparata Su-57, prenosi internetski portal Vzgljad.

Razvoj ovog pogonskog agregata s upravljivim vektorom potiska započeo je 2004. godine na temelju motora koji je primijenjen na lovačkom avionu 4++ generacije Su-35S. Njegova osnovna odlika u odnosu na bazičnu verziju motora je integracija elektroničkog sustava automatskog upravljanja, koja je po prvi put primijenjena na jednom ruskom zrakoplovnom motoru.

Foto : Wikipedia / Mlazni motor prve etape AL-41F1

Ovaj motor će 57-ici omogućiti izvanredne manevarske sposobnosti i malu odraznu reflektivnost, suglasni su razvojni inženjeri koji rade na ovom projektu. Također, ovaj motor će karakterizirati i plazma beskisični sustav paljenja u osnovnoj i forsažnoj komori izgaranja.

Kako su pojasnili u OKB-u, rad na motoru "druge etape" je i dalje u tijeku. "Motor karakteriziraju sposobnosti koji osiguravaju supersoničnu brzinu bez prelaska u mod dodatnog izgaranja, a također i u potpunosti kompjuteriziran sustav upravljanja", naglasili su proizvođači.

Su-57 je ruski višenamjenski borbeni zrakoplov pete generacije, koji su razvili zrakoplovni inžinjeri OKB Suhoj.

On je namijenjen izvršavanju ogromnog spektra zadataka koji se mogu postaviti ispred jedne zrakoplovne borbene platforme, kao što je ostvarivanje apsolutne zračne prevlasti iznad teritorija nad kojim se izvode aktivna borbena djelovanja, uništavanje najrazličitijih kopnenih ciljeva i površinskih brodova koji su ojačani suvremenim protuzračnim borbenim sredstvima, operacija izviđanja i nadzora zračnog prostora na velikim udaljenostima, uništavanje zapovjedne infrastrukture neprijatelja itd.

Pri tome on može razviti maksimalnu brzinu od 2600 km/sat i ostvariti dolet od 4300 kilometara.

U svom posjedu ima izuzetno kvalitetan radarsko-elektronski blok opreme koji omogućuje da na nekoliko stotina kilometara detektira veliki broj zračnih ciljeva i istovremeno prati njih tridesetak.

Kopirati
Drag cursor here to close