''Ciklokar''

Rusi razvijaju leteći automobil

Izvedena su terenska ispitivanja cikličnog rotora prečnika jedan i po metar, a održan je i probni let prototipa od 60 kilograma.
Sci-Tech / Tehnologija | 16. 04. 2021. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski Fond za perspektivna istraživanja započeo je razvoj inovativnog letećeg automobila ''Ciklokar'' s cikličnim propelerima, koji je predviđen za šestoro ljudi.

''Let prvog prototipa 'Ciklokara', opremljenog u potpunosti električnim motorom, planiran je 2022. godine'', rekli su u pres službi fonda.

Leteći automobil će moći podnijeti 600 kilograma tereta ili prevesti šestoro ljudi. Glavni izvršitelj projekta je Institut za termofiziku sibirskog ogranka Ruske akademije znanosti, piše Sputnjik.news.

''Ciklokar'' je dio projekta 'Ciklon' i već je napravljen idejni projekt letećeg stroja. Izvedena su terenska ispitivanja cikličnog rotora prečnika jedan i po metar, a održan je i probni let prototipa od 60 kilograma.

''Ciklokar'' će biti dug šest metara i 20 centimetara i širok šest metara. Maksimalna brzina će mu biti do 250 kilometara na sat. Domet leta je do 500 kilometara, odnosno, može letjeti bez prekida od Moskve do Nižnjeg Novgoroda ili Voronježa.

''Pored kompaktnosti, u usporedbi s helikopterima, karakteristika aparata je sposobnost da slijeće na kosinu do 30 stupnjeva i da se pristaje uz vertikalne površine'', rekli su u fondu.

''Ciklokar" je letjelica, koja se zadržava u zraku zahvaljujući cikličnim potisnicima. Glavne prednosti takvih propelera su brza kontrola vektora potiska za 360 stupnjeva, nizak nivo buke i kompaktnost.

Ciklični propeler je jedan od najsloženijih za projektiranje aerodinamičkih uređaja, a kako  šef projektne grupe Fondacije za perspektivna istraživanja Jan Čibiso, znanstvenici inženjeri Novosibirskog instituta uspješno su riješili ovaj problem.

Kako su pojasnili u pres službi fonda, ''Ciklokarom'' će se upravljati kao automobilom.

Kopirati
Drag cursor here to close