Pola godine

Rekordni pad prihoda Huaweija

Najveći pad prihoda zabilježen je u poslovnom području potrošačke elektronike, koja uključuje mobilne telefone, gdje su prihodi potonuli u odnosu na godinu ranije za 47 posto, na 135,7 milijardi juana.
Sci-Tech / Tehnologija | 06. 08. 2021. u 12:27 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski telekom gigant Huawei izvijestio je u petak o rekordnom padu prihoda u prvoj polovini ove godine, za gotovo 30 posto u odnosu na lani, pod utjecajem američkih sankcija koje su smanjile prodaju njegovih mobilnih telefona.

Kompanija je u prvih šest mjeseci generirala 320,4 milijarde juana ili 49,56 milijardi dolara prihoda ili 29 posto manje nego lani.

Najveći pad prihoda zabilježen je u poslovnom području potrošačke elektronike, koja uključuje mobilne telefone, gdje su prihodi potonuli u odnosu na godinu ranije za 47 posto, na 135,7 milijardi juana.

Ipak, zahvaljujući poboljšanju učinkovitosti, neto profitna marža u tom je razdoblju uvećana 0,6 postotnih bodova, na 9,8 posto.

U 2019. godini bivši američki predsjednik Donald Trump stavio je Huawei na crnu listu izvoznika i zabranio mu pristup ključnoj tehnologiji američkog porijekla, utječući time na sposobnost kineske kompanije da dizajnira vlastite čipove i nabavlja komponente od vanjskih dobavljača.

Sankcije su pogodile Huaweijevo poslovanje s mobilnim telefonima, pa tako ta kompanija u drugom tromjesečju, s isporukom 6,4 milijuna mobilnih telefona, nije više bila među prvih pet dobavljala telefona u Kini po prvi put u više od sedam godina. Usporedbe radi, u drugom tromjesečju 2020. Huawei je isporučio 27,4 milijuna mobilnih telefona, iz čega je isključen brand Honor, kojeg je kineska kopanija prodala u studenome lani.

U prvom polugodištu pali su i Huaweijevi prihodi od poslovanja s telekom opremom i to za 14 posto, djelomično zbog sporijeg širenja 5G mreže u Kini, izvijestili su iz te kompanije.

“Naš je cilj preživjeti i to učiniti održivim. Postavili smo strateške ciljeve za idućih pet godina”, poručio je predsjednik uprave Eric Xu.

Huawei je u lipnju izašao sa svojih operativnim sustavom Harmony te se tako više ne oslanja na Googleovu platformu Android. Američke sankcije, naime, brane Googleu pružanje tehničke podrške za nove modele Huaweijevih telefona.

Kopirati
Drag cursor here to close