RCC

Bregu: Brojimo dane kada će zapadni Balkan biti bez rominga

Vijeće za regionalnu suradnju je organiziralo sastanak ministara zaduženih za Informacione i komunikacijske tehnologije iz regije da se obilježi početak režima bez roaminga na zapadnom Balkanu
Sci-Tech / Tehnologija | 25. 06. 2021. u 18:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za regionalnu suradnju je organiziralo sastanak ministara zaduženih za Informacione i komunikacijske tehnologije iz regije da se obilježi početak režima bez roaminga na zapadnom Balkanu

''Ljudi žele i trebaju biti povezani na različite načine, a regija bez roaminga je jedan od njih. Ako se vratimo tri godine unazad, kada su lideri zapadnog Balkana odlučili da smanje cijene roaminga u regiji, nitko nije mislio da ćemo tako brzo imati regiju u kojoj će cijene roaminga biti nula. A vidite gdje smo, brojimo dane kada će zapadni Balkan biti bez roaminga'', rekla je generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu na sastanku ministara zaduženih za informacijske i komunikacijske tehnologije zapadnog Balkana održanom danas u Podgorici, kojim se obilježava skori početak zapadnog Balkana bez roaminga, priopćio je RCC.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i jedan od domaćina sastanka Dritan Abazović pozdravio je sudionike, poželio im uspješan rad i istaknuo da će ovakve teme, poput digitalizacije, inovacija i suradnje, približiti regiju, te da trebaju biti osnova svih budućih aktivnosti širom zapadnog Balkana kojima ćemo se usmjeriti na budućnost, umjesto da se samo prisjećamo prošlosti. Abazović je dodao da je Crna Gora ponosna što ima priliku da bude domaćin narednog Digitalnog samita zapadnog Balkana.

Europski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varhelyi rekao je da Regionalni sporazum o smanjenju cijena roaminga pokazuje što je sve moguće kada regija udruži snage i dodao da je „uvjeren da ćemo u narednim godinama vidjeti još mnogo drugih postignuća“, dok je direktor za strategiju politika i informiranje u Generalnoj direkciji Europske komisije za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije, Thibaut Kleiner, još jednom istakao podršku EU procesu digitalizacije Zapadnog Balkana.

Ministri su izrazili svoju opredijeljenost i zahvalnost Vijeću za regionalnu suradnju i Europskoj uniji koji su olakšali postizanje sporazuma kojim je omogućeno sveobuhvatno podučje roaminga na Zapadnom Balkanu. U prvoj fazi primjene Regionalnog sporazuma cijene roaminga su smanjene između 83 i 96 posto na cijelom zapadnom Balkanu, a od 1. srpnja kada sporazum u potpunosti stupi na snagu, cijene roaminga će biti nula, što će označiti početak zapadnog Balkana bez roaminga.

Vijeće za regionalnu suradnju je organiziralo sastanak na kome su se okupili ministri zaduženi za informacijske i komunikacijske tehnologije zapadnog Balkana da obilježe veliki događaj za regiju i razmotre potencijalne regionalne digitalne programe i njihovu vezu s aktivnostima EU, kao i naredne korake za pripremu konkretnog, predvidljivog i vremenski definiranog plana za smanjenje cijena roaminga između Europske unije i zapadnog Balkana, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close