Donacija

Radio Posušje dobio nove produkcijske uređaje posljednje generacije

Nakon godina improvizacije u radu, od jutros se program Radio Posušja emitira uz pomoć novih produkcijskih uređaja posljednje generacije.
Sci-Tech / Tehnologija | 05. 02. 2021. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tehničkim manjkavostima u proizvodnji programa u režiji Radio Posušja konačno je došao kraj. Nakon godina improvizacije u radu, od jutros se program emitira se uz pomoć novih produkcijskih uređaja posljednje generacije.

Naime, proteklih dana završena je instalacija nove tonske konzole s pratećim priborom, te studijske opreme putem koje se proizvodi program, bilo da je riječ o emisijama uživo ili snimkama koje se emitiraju odložno.

Za radijske tehničare to će značiti puno manje nepredvidivih situacija i tehničkih problema s kojima su se susretali, a za novinare i voditelje pred novim mikrofonima kvalitetnije vokalne snimke i bolju tehičku komunikaciju s kolegama.

Načelnik općine Posušje Ante Begić, uz čiju potporu je oprema nabavljena, obišao je jučer tim povodom prostorije Radija te je simbolično novu opremu pustio u rad.

Ova vrsta uređaja u eksploataciji je 24 sata dnevno, te svaki eventualni tehnički nedostatak znači neminovno i poremećaje u realizaciji programa. Stoga vodilo se računa da se nabavi kvalitetna oprema čiji radni vijek bi trebao biti oko 10 do 15 godina, priopćeno je iz ureda načelnika Općine Posušje.

Zadnja nabavka bila je 2003. godine, odnosno prije 18 godina, te je posljednih par godina postojeće rješenje zbog starosti počelo pokazivati manjkavosti u radu, što su slušatelji ipak rijetko primjećivali zahvaljujući iskusnim tehničarima i spremnosti na improvizaciju.  

Od danas pak se očekuje kako će priprema i realizacija programa, bar kada je riječ o studijskoj tehnici, teći nesmetano.

''Puštanje u rad novog tonskog stola doprinjet će prvenstveno višem stupnju pouzdanosti rada djelatnicima u realizaciji programa, potom, u tehničkom smislu, i nešto kvalitetnijem finalnom proizvodu, s obzirom da je riječ o kombinaciji analogno-digitalne tehnike. Oprema je sama po sebi intuitivna, tako da njeno korištenje, uz iskusno tehničko osoblje, bit će omogućeno i novinarima-voditeljima. Još bih samo dodala kako je nabavka tonskog stola za Radio Posušje bio financijski izazov koji svakako bez pomoći Općine Posušje i razumijevanja načelnika Ante Begića ne bi mogli realizirati'', rekla je ravnateljica Marija Đerek.

Načelnik Begić izrazio je zadovoljstvo što je Općina kao institucija potpomogla realizaciju ovog projekta nabavke.

''37 godina kontinuiranog rada najstarijeg elektornskog medija u ŽZH svakako zaslužuje priznanje koje odajemo i na ovaj način. Radio Posušje i njegovi djelatnici cijelo ovo vrijeme, od osnutka do danas, pripremaju kvalitetan program koji nije samo prepoznat u Posušju, već i u cijeloj Hercegovini i susjednoj Hrvatskoj. Na to možemo biti ponosni! U pravcu održavanja te razine kvalitete, ali i daljnjeg razvoja, dužnost nam je pružiti podršku Radio Posušju na tom putu'', rekao je načelnik Begić.  

U prošlosti je načelnik Begić i sam bio djelatnik ove medijske kuće te je svjedočio vremenima kada se radilo u iznimno teškim uvjetima. Tu leži i poseban senzibilitet kada je u pitanju sudjelovanje u daljnjem razvoju ovog medija.

U nadi kako će se ovaj pozitivan trend nastaviti i u budućnosti, te da će tehnički razvoj pratiti i onaj programski, Radio Posušju i njegovim djelatnicima želimo dug i uspješan daljnji rad!

Kopirati
Drag cursor here to close