AI sustav GPT-2

Puštena u javnost umjetna inteligencija koja piše uvjerljive tekstove i lažne vijesti

Ranije ove godine ocijenjen je kao preopasan, no sada je ipak stavljen na raspolaganje svima – sustav umjetne inteligencije koji može pisati vrlo prirodne i vjerodostojne tekstove.
Sci-Tech / Tehnologija | 07. 11. 2019. u 17:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neprofitna istraživačka organizacija koja se bavi umjetnom inteligencijom, OpenAI, ranije ove godine predstavila je svoj AI (Artificial Intelligence) sustav GPT-2. Isti su trenirali na milijardu i pol parametara i milijunima različitih tekstova, te su ga tako "naučili" da na zadanu temu generira prilično uvjerljive tekstove.

Tada su njihovi stručnjaci uočili da bi se ovakvi sustavi mogli koristiti za masovno generiranje lažnih vijesti i pisanje propagandnih tekstova, pa su bili procijenili da nije pametno dati ga na korištenje baš svakome, piše Bug.hr.

Prepoznavanje računalno generiranog teksta, kada se obavlja na ovako napredan način, težak je zadatak za prosječnog čovjeka, pa bi automatizirano stvaranje tekstova moglo unijeti mnogo zabune, ali uzrokovati brojne probleme. No, u međuvremenu su se u organizaciji OpenAI predomislili, pa su svoj GPT-2 dali na raspolaganje svima zainteresiranima.

Finalni AI model u svojoj punoj inačici sada je, nakon višemjesečnog testiranja ograničenih modela i demo verzija, objavljen na stranicama ove organizacije. Uz njegovu objavu autori poručuju kako se nadaju da će developeri na temelju njega stvoriti nove modele, ali i da će s cijelom zajednicom koja se bavi umjetnom inteligencijom nastaviti razgovarati o njezinom odgovornom korištenju, piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close